Κερδισμένοι-χαμένοι στον κόσμο των επενδύσεων

Οι αποδόσεις σε μετοχές, ομόλογα και νομίσματα για το 2015. Οι αρνητικοί πρωταγωνιστές και οι εκπλήξεις. H βουτιά των εμπορευμάτων και οι επιπτώσεις στις αναδυόμενες αγορές. Ελλάδα, Ρωσία και Ουκρανία απέφεραν τα μεγαλύτερα κέρδη στους τολμηρούς επενδυτές κρατικού χρέους.

  • των Michael Mackenzie και Joel Lewin
Κερδισμένοι-χαμένοι στον κόσμο των επενδύσεων

Καθώς πλησιάζει το τέλος του 2015, ας δούμε πώς τα πήγαν οι αγορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Mετοχές

Στην Ασία, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε κέρδη 9,4%, μετά από μια χρονιά έντονων διακυμάνσεων. Ο ιαπωνικός Nikkei είναι 9,1% υψηλότερα και χάρη στο σταθερό γεν, είναι και 8,1% υψηλότερα σε όρους δολαρίου.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες τα πήγαν καλά φέτος σε όρους τοπικού νομίσματος, με τον ιταλικό FTSE MIB να ενισχύεται 12,7%, αλλά μόλις κατά 1,8% σε όρους δολαρίου, λόγω της αποδυνάμωσης του ευρώ. Στο Λονδίνο, η βουτιά στα εμπορεύματα έπληξε τον FTSE 100 που κινήθηκε 4,6% χαμηλότερα για το έτος.

Η μετοχή της Anglo American έπεσε 75% και της Glencore 69%. Στον αντίποδα, ο FTSE 250 είναι 8,4% υψηλότερα.

Στις ΗΠΑ ο S&P 500 κινείται οριακά χαμηλότερα για το 2015, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των μετοχών ενέργειας και πρώτων υλών.

Ο Nasdaq είναι πάνω 7%, με τις μετοχές των «FANGs»- Facebook, Amazon, Netflix, Google – να συνεισφέρουν μεγάλο μέρος από τα κέρδη.

Όπως και οι «nifty nine», μεταξύ των οποίων οι Priceline, eBay, Starbucks, Microsoft και Salesforce.

Η μετοχή του Netflix έχει πραγματοποιήσει άλμα 139%, του Facebook 36%, ενώ η Amazon είναι 122% υψηλότερα και έκλεισε στο ιστορικό υψηλό των $693,97 την Τρίτη.

Η Google κερδίζει σχεδόν 50%.

Νομίσματα

Το ρεάλ της Βραζιλίας είναι ο μεγάλος χαμένος, με απώλειες 33,1% έναντι του δολαρίου. Η εξασθένιση της οικονομίας της χώρας και η πολιτική αστάθεια έπληξαν το νόμισμα.

Σε μια χρονιά που το δολάριο ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής, λαμβάνοντας ώθηση από την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, ο δείκτης του δολαρίου έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 9%.

Αντανακλώντας την επίδοση αυτή, το ευρώ έχει διολισθήσει περίπου 10%, υποχωρώντας στο $1,09 από $1,21.

Κρατικό χρέος

Τα ομόλογα της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας προσέφεραν τις καλύτερες αποδόσεις στους επενδυτές την χρονιά που πέρασε.

Η Ουκρανία και η Ελλάδα βρέθηκαν μια ανάσα από την χρεοκοπία και οι τιμές των ομολόγων τους βούτηξαν εν μέσω των οριακών διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές. Αλλά όταν κατέληξαν τελικά σε συμφωνία, τα ομόλογα τους εκτοξεύτηκαν και προσέφεραν εύρωστες αποδόσεις για όσους ήταν αρκετά γενναίοι να τα κρατήσουν.

Από τις μεγάλες χώρες, ο δείκτης Barclays US Treasury είχε ως την Τετάρτη συνολική απόδοση 0,67% για το έτος. Για την ευρωζώνη, ο δείκτης Euro Aggregate για Ιταλούς εκδότες είχε συνολική απόδοση 4,8% για το έτος, ενώ ο δείκτης Euro Agg Treasury είναι πάνω 1%.

Εταιρικά ομόλογα

Τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης των ΗΠΑ έχουν χάσει περίπου 4,5% με βάση τον δείκτη της Barclays, ενώ τα ευρωπαϊκά «junk» ομόλογα στην Ευρώπη ήταν σε τροχιά συνολικών αποδόσεων 3,1% το 2015.

Για τους τίτλους που βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα, τα ομόλογα των ΗΠΑ αναμένεται να καταγράψουν απώλειες 5,1%. Μια κατηγορία που ξεχώρισε την φετινή χρονιά στο σταθερό εισόδημα ήταν το δημοτικό χρέος των ΗΠΑ, με τον δείκτη Barclays να καταγράφει συνολικές αποδόσεις 3,3%.

Εμπορεύματα

Η επιβράδυνση της ζήτησης από την Κίνα και η υπερπροσφορά επέφερε ισχυρό πλήγμα στον κλάδο το 2015, με το αργό πετρέλαιο να χάνει πάνω από το ένα τρίτο της αξίας του. Το αργό πετρέλαιο brent βούτηξε 36% από τα $57,33 στα $36,66 το βαρέλι την Πέμπτη. Ο χρυσός υποχώρησε 10%, ενώ ο χαλκός διολίσθησε 25%.

Ο δείκτης Bloomberg Commodity Index, με βάση την αξία 22 διαφορετικών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, έχει πέσει 25% το 2015.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v