Oι εννιά λέξεις που σημάδεψαν τη χρονιά

Η λίστα με τις λέξεις που επέλεξαν οι ανταποκριτές και οι συντάκτες των Financial Times για να συνοψίσουν τα μεγάλα γεγονότα και τις νέες τάσεις της χρονιάς που φεύγει. Ποιες ήταν οι επιλογές για την ελληνική και την προσφυγική κρίση, τις βρετανικές εκλογές και την τρομοκρατία.

  • της Isabel Berwick
Oι εννιά λέξεις που σημάδεψαν τη χρονιά

Κάθε χρόνο, λίγες λέξεις συνοψίζουν τις μεγαλύτερες ιστορίες των τελευταίων 12 μηνών, σηματοδοτούν την εμφάνιση μιας νέας διαδικτυακής τάσης ή ενός κοινωνικού φαινομένου, ή απλά ξεπετάγονται από το πουθενά και ενσωματώνονται στη γλώσσα.

Το 2014 για παράδειγμα, η λέξη «κορυφή» έπιασε νέα υψηλά, όταν άρχισε να χρησιμοποιείται για τα καπ κέικ ως το πετρέλαιο.

Φέτος οι ανταποκριτές και οι συντάκτες των Financial Times έκαναν εκατοντάδες προτάσεις. Πολύ κοντά στο να συμπεριληφθούν στη λίστα βρέθηκαν το Σένγκεν και το blockchain. Οι τελικές επιλογές ακολουθούν παρακάτω.

Πρόσφυγας: Ένα πρόσωπο που αναζητάει καταφύγιο σε ξένη χώρα για να ξεφύγει από την απειλή του πολέμου ή τη δίωξη. Συχνά κατηγορείται ότι είναι οικονομικός μετανάστης.

Το 2015 ήταν η χρονιά που η αναταραχή στη Μέση Ανατολή έφτασε στην πόρτα της Ε.Ε. -με τη μορφή περισσότερων από 1 εκατομμύριο προσφύγων. Η συριακή προσφυγική κρίση έχει ξεκινήσει από την αρχή του εμφύλιου πολέμου το 2011. Από την αρχή του 2015, υπολογίζεται ότι 4 εκατ. Σύροι ζουν έξω από τη χώρα τους, με τον μεγαλύτερο αριθμό να έχει εγκατασταθεί στην Τουρκία.

Σύστημα αναστολής: Οποιαδήποτε συσκευή ή λογισμικό που χρησιμοποιείται για να απενεργοποιήσει περιβαλλοντικούς ελέγχους και να επιτρέψει σε ρύπους να βγουν στην ατμόσφαιρα.

Μονόκερος: 1. Μυθικό ζώο που συνήθως αναπαρίσταται ως ένα άλογο με ένα ίσιο κέρατο. 2. Άμαξα με τρία άλογα, δύο στα πλάγια και ένα μπροστά. «Οδήγησε τον μονόκερό της στο Oakly-park» (Μπελίντα από τη Μαρία Έτζγουορθ, 1801). 3. Ιδιωτική εταιρεία τεχνολογίας που αποτιμάται πάνω από $1 δισ.

Όχι: Η άρνηση στα ελληνικά. Στο δημοψήφισμα του Ιουλίου για την πρόταση διάσωσης της Ε.Ε., οι Έλληνες ψηφοφόροι διάλεξαν το «όχι» αντί του «ναι», με συντριπτική διαφορά 61-39%.

Αν όλες οι ελληνικές τραγωδίες έχουν μια κάθαρση, τότε το δημοψήφισμα για τους όρους μιας τρίτης διάσωσης ήταν σίγουρα η στιγμή αυτή για την πενταετή ελληνική κρίση χρέους. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν το «όχι» και απέρριψαν την πρόταση διάσωσης της Ε.Ε.

Αμέσως μετά, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, σε μια προσπάθεια κάθαρσης από τα συσσωρευμένα αισθήματα ταπείνωσης, απογοήτευσης και θυμού.

Τρανς: Αφορά ένα πρόσωπο, το φύλο του οποίου δεν είναι πάντα το ίδιο με αυτό με το οποίο γεννήθηκε. Έτσι αυτοαποκαλούνται οι διαφυλικοί και οι τρανσέξουαλ.

ISIS: Μια τζιχαντιστική οργάνωση που ελέγχει περιοχές του Ιράκ και της Συρίας. Γνωστή και ως DAESH, ISIL ή Ισλαμικό Κράτος.

Οικονομία gig: H οικονομία στην οποία οι εργαζόμενοι βιοπορίζονται με μια σειρά από προσωρινές θέσεις εργασίας που δεν τους εξασφαλίζουν παραδοσιακές παροχές όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Ghosting: H ξαφνική διακοπή κάθε επαφής με ένα πρόσωπο για το οποίο έχετε ερωτικό ενδιαφέρον, χωρίς καμία προειδοποίηση ή εξήγηση.

Εdstone: Ένα μνημείο πολιτικής ύβρεως. Αναφέρεται στην κακόγουστη σκαλισμένη πλάκα που παρήγγειλε ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ. 

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v