Ρέντσι: Οι πολιτικοί της ΕΕ βγαίνουν στην... ανεργία λόγω λιτότητας

Η λιτότητα πυροδοτεί τον λαϊκισμό και καταπιέζει τους ψηφοφόρους της Ευρώπης, λέει ο Ιταλός πρωθυπουργός, με αφορμή και τις εκλογές στην Ισπανία. «Συνέβη στη Βαρσοβία, συνέβη στην Αθήνα, συνέβη στη Λισαβόνα. Ας δούμε τι θα γίνει στη Μαδρίτη», υπογραμμίζει.

  • του James Politi
Ρέντσι: Οι πολιτικοί της ΕΕ βγαίνουν στην... ανεργία λόγω λιτότητας

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προειδοποίησε πως οι πολιτικές λιτότητας στην ευρωζώνη, που οδηγούνται από τη Γερμανία, πυροδοτούν τον λαϊκισμό και οδηγούν σε πολιτική παράλυση και εκλογικές ήττες για τις τρέχουσες κυβερνήσεις σε όλη την ΕΕ.

Μιλώντας μία ημέρα αφότου οι ψηφοφόροι στην Ισπανία «πετσόκοψαν» την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μαριάνο Ραχόι, αφήνοντας τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό να παλεύει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ο κ. Ρέντσι επεσήμανε πως εδώ υπάρχει ένα σημαντικό μάθημα.

«Δεν ξέρω τι πρόκειται να συμβεί στον φίλο μου τον Μαριάνο, αλλά γνωρίζω πως εκείνοι που έχουν σταθεί στην πρώτη γραμμή ως πιστοί σύμμαχοι των αυστηρών πολιτικών χωρίς ανάπτυξη, έχουν χάσει τις δουλειές τους», ανέφερε ο κ. Ρέντσι σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Συνέβη στη Βαρσοβία, αν και οι συνθήκες ήταν πολύ ιδιαίτερες εκεί, συνέβη στην Αθήνα, συνέβη στη Λισαβόνα. Ας δούμε τι θα γίνει στη Μαδρίτη».

Ο κ. Ρέντσι, ο κεντροαριστερός πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας που ανέβηκε στην εξουσία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους αναλαμβάνοντας την αποστολή να μεταρρυθμίσει την Ιταλία, έχει αμβλύνει τις επιθέσεις του κατά της ΕΕ και της Γερμανίας της Άνγκελα Μέρκελ, τη στιγμή που αντιμετωπίζει πεσμένους αριθμούς στις δημοσκοπήσεις και αυξανόμενο λαϊκισμό.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ιταλία έχει συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο σε μια σειρά διαφορετικά μέτωπα. Αυτά κυμαίνονται από την κατασκευή ενός αγωγού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, μέχρι τις απαιτήσεις από την Ιταλία να κάνει περισσότερα για να ταυτοποιήσει τους μετανάστες, τη θέσπιση ενός κοινού σχεδίου για τις εγγυήσεις των τραπεζικών καταθέσεων και τον νόμο για τον νέο προϋπολογισμό της Ιταλίας, ο οποίος έχει επικριθεί ως πολύ ευρύς.

«Έχω εκτίμηση για την Άνγκελα, έχουμε μια εξαιρετική διαπροσωπική σχέση», ανέφερε ο κ. Ρέντσι. «Αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: Η Ευρώπη οφείλει να υπηρετεί και τις 28 χώρες, όχι μόνο μία».

Τα ισπανικά ομόλογα και οι μετοχές έπεσαν χθες, αφού οι γενικές εκλογές προκάλεσαν φόβους για μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας. Ο κ. Ραχόι θα ηγηθεί για μια ακόμη φορά του μεγαλύτερου μπλοκ στο κοινοβούλιο, αλλά το Λαϊκό Κόμμα του έπεσε στις 123 θέσεις σε ένα νομοθετικό σώμα 350 εδρών.

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές κέρδισαν ένα ποσοστό 22% και θα έχουν 90 βουλευτές. Το κίνημα κατά της λιτότητας, Podemos, θα μπει στη Βουλή για πρώτη φορά, με ένα ισχυρό μπλοκ 69 βουλευτών. Οι Σοσιαλιστές ανακοίνωσαν πως θα ψηφίσουν ενάντια σε μια δεύτερη θητεία του κ. Ραχόι.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v