Τον Μάρτιο η επόμενη κίνηση της Fed

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των 42 κορυφαίων οικονομολόγων που ρώτησαν οι FT αναμένουν μία ακόμη αύξηση 25 μονάδων βάσης στον δείκτη αναφοράς επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας σε τρεις μήνες, εμπιστευόμενοι την ανακοίνωση της Fed.

  • του Eric Platt
Τον Μάρτιο η επόμενη κίνηση της Fed

Η Fed αναμένεται να ακολουθήσει την ιστορική πρώτη μετά την κρίση αύξηση του επιτοκίου αυτή την εβδομάδα, ανεβάζοντας τα αμερικανικά κόστη δανεισμού ξανά τον Μάρτιο, σύμφωνα με έρευνα των Financial Times που περιλαμβάνει κορυφαίους οικονομολόγους.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των 42 κορυφαίων οικονομολόγων που ρώτησαν οι FT, αναμένουν μία ακόμη αύξηση 25 μονάδων βάσης στον δείκτη αναφοράς επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας σε τρεις μήνες, εμπιστευόμενοι την ανακοίνωση της Fed, αν και οι περισσότεροι επενδυτές στοιχηματίζουν πως ο ρυθμός των μελλοντικών αυξήσεων θα είναι πιο σταδιακός.

Η αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς σημαίνει πως η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, θα έρθει αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις το ερχόμενο έτος, αν και οι επενδυτές αναγνώρισαν πως προχώρησε στην κίνηση της κεντρικής τράπεζας ομαλά, χωρίς τα ξεσπάσματα στην αγορά που πολλοί φοβούνταν.

Traders και επενδυτές τώρα αναμένουν πως το ομοσπονδιακό επιτόκιο θα παραμείνει κάτω του 1% μέχρι το 2017. Αυτό υπονοεί έναν πολύ πιο αργό ρυθμό αυξήσεων από το μέσο του γραφήματος σημείων -που περιλαμβάνει ατομικές προβλέψεις των φορέων χάραξης πολιτικής της Fed-, το οποίο δείχνει το επιτόκιο της Fed να αγγίζει το 1,375% μέχρι το τέλος του 2016.

Οι οικονομολόγοι ευθυγραμμίστηκαν περισσότερο με τη Fed, με λίγο περισσότερους από τους μισούς να περιμένουν πως η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στην τρίτη της αύξηση μέχρι τον Ιούνιο, οδηγώντας το επιτόκιο στο 0,75 με 1%.

Η συνεδρίαση της Fed πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας μεταβλητής εβδομάδας για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών και πίστωσης, με τα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια και τα ETFs σε εταιρικό χρέος υψηλής ποιότητας να πλήττονται από ένα κύμα ρευστοποιήσεων-ρεκόρ.

Οι αποδόσεις και της αμερικανικής επενδυτικής βαθμολόγησης Merrill Lynch, και των δεικτών ομολόγων junk, άγγιξαν αυτή την εβδομάδα τα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2012, οι τιμές στην ενέργεια έπεσαν και το δολάριο, βάσει σταθμισμένων εμπορικών συναλλαγών, κατέγραψε τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη του από την αρχή του Νοεμβρίου, περιπλέκοντας τα πράγματα για την κ. Γέλεν.

Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει πως οι μουντές οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως μπορεί να εξακολουθήσουν να οδηγούν τις κινήσεις της Fed, καθώς το δολάριο πιέζει καθοδικά τις εξαγωγές και οι τιμές του πετρελαίου που πέφτουν έχουν αντίκτυπο στον πληθωρισμό, ένα σημείο το οποίο οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν υπογραμμίσει πως θα παρακολουθούν.

«Είναι βασικό: Όλα κινούνται βάσει των οικονομικών συνθηκών. Το δολάριο έχει αντίκτυπο στις συνθήκες. Τα spreads κινούνται με βάση τις οικονομικές συνθήκες. Οι μετοχές κινούνται με βάση τις οικονομικές συνθήκες», επεσήμανε η Ellen Zentner, ανώτατη οικονομολόγος των Ηνωμένων Πολιτειών. «Το μέγεθος της περαιτέρω ανόδου του δολαρίου, που θα πιέζει τον πληθωρισμό τους ερχόμενους μήνες, θα επηρεάσει το πώς θα αισθανθούν για μια αύξηση των επιτοκίων».

Οι επικίνδυνες αγορές, οι οποίες ανέβηκαν καθώς η Fed επιβεβαίωσε πως θα συσφίξει την πολιτική με «σταδιακό» ρυθμό, έχουν από εκείνη τη στιγμή υποχωρήσει, με τον S&P 500 να κατρακυλά ξανά σε αρνητικό έδαφος φέτος.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v