Πυρετός στην αγορά των ομολόγων junk

Η κατάρρευση ενός fund πυροδότησε κύμα ρευστοποιήσεων στην αγορά τίτλων υψηλού ρίσκου και εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων. Ωστόσο εμφανίστηκαν αγοραστές, δείχνοντας ότι ευκαιρίες δημιουργούνται πάντα.

  • του Robin Wigglesworth
Πυρετός στην αγορά των ομολόγων junk

Κάποιοι μεγάλοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων βλέπουν την πρόσφατη αναταραχή στην αγορά εταιρικού χρέους ως ευκαιρία για αγορές, ποντάροντας στην υπόθεση πως απαισιόδοξοι επενδυτές όπως οι Carl Icahn και Jeffrey Gundlach είναι υπερβολικά πεσιμιστές σχετικά με την προοπτική των ομολόγων υψηλού κινδύνου (junk bonds).

Οι ανησυχίες για τις εταιρίες με υψηλό χρέος αυξάνονται εδώ και μήνες και η συνταρακτική ρευστοποίηση ενός ομολογιακού αμοιβαίου κεφαλαίου υψηλής απόδοσης την περασμένη εβδομάδα –η μεγαλύτερη ανατάραξη αμοιβαίου κεφαλαίου από τη χρηματοπιστωτική κρίση και μετά- ενέτεινε τους φόβους των επενδυτών και πυροδότησε μια ξαφνική έκρηξη πωλήσεων και απόσυρσης χρήματος από την αγορά.

Οι τιμές για τα δύο μεγαλύτερα ETFs ομολόγων junk κατρακύλησαν σε χαμηλά εξαετίας και η μέση απόδοση των πιο επικίνδυνων χρεών που βαθμολογούνται με τρία C, κινήθηκε άνω του 18%, εκπροσωπώντας ένα επίπεδο πίεσης στο εταιρικό χρέος που δεν είχε σημειωθεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο Jeffrey Gundlach, επικεφαλής της υπηρεσίας επενδύσεων DoubleLine, ανέφερε πως έγινε «πραγματική σφαγή» και επιχειρηματολόγησε ότι θα ήταν λάθος από την πλευρά της Fed να αυξήσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, ενώ ο Carl Icahn, ο ακτιβιστής επενδυτής, προειδοποίησε ότι η «κατάρρευση στην υψηλή απόδοση είναι μόνο η αρχή».

Ωστόσο, αφού διευρύνθηκε το sell-off τη Δευτέρα, κάποιοι μεγάλοι επενδυτές άρχισαν να «βουτάνε» και πάλι στην αγορά των ομολόγων junk, δεδομένης της απότομης πτώσης στις τιμές ομολόγων, που κινούνται αντιστρόφως ανάλογα της απόδοσης.

«Η ανησυχία και ο φόβος είναι υπερβολικά», υποστήριξε ο Ken Leech, ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στη Western Asset Management, η οποία τώρα αγοράζει ξανά junk bonds «επιλεκτικά». «Θα δούμε μια αύξηση στις πτωχεύσεις, ιδιαίτερα στην ενέργεια και τη μεταλλευτική βιομηχανία, αλλά όχι τόσο μεγάλη ώστε να εκτροχιάσει την οικονομία. Σίγουρα δε θα δούμε τόσες πτωχεύσεις όσες υπονοούν οι αγορές».

Τα ETFs ομολόγων junk HYG και JNK -που αντιστοιχούν συνολικά σε περίπου 24 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων- ανέκαμψαν κατά 1,6 και 1,1% αντίστοιχα την Τρίτη, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση εδώ και ένα χρόνο. Η τιμή του δείκτη υψηλής απόδοσης CDX –ο οποίος δίνει στους επενδυτές εξασφάλιση έναντι της πτώχευσης μιας ομάδας εταιριών- έπεσε ξανά κάτω από το όριο των 500 μονάδων καθώς οι φόβοι υποχώρησαν.

Η Bessemer Trust, ένας διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στην Νέα Υόρκη, πούλησε τον Απρίλιο του 2014 όλα τα αμερικανικά ομόλογα υψηλής απόδοσης που κατείχε, αλλά έχει αρχίσει να αγοράζει ξανά «επιλεκτικά» στον απόηχο της πρόσφατης διόρθωσης, σύμφωνα με τη Rebecca Patterson, την επικεφαλής επενδύσεων.

«Είναι ακόμη μια υπερβολικά μικρή τοποθέτηση, αλλά αν δούμε περισσότερη δυσφορία θα προσθέσουμε κι άλλα», ανέφερε. «Δεν είμαστε contrarian μόνο για να είμαστε, αλλά κάποιες φορές ο πανικός είναι υπερβολικός».

Αυτό επαναλήφθηκε από τη JPMorgan Asset Management, η οποία υπογράμμισε αυτή την εβδομάδα ότι αρχίζει να αγοράζει ξανά junk bonds. Καθώς οι εκροές πιθανώς θα συνεχίσουν, οι επενδυτές «εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια τρομερή έλλειψη εσόδων» που αναπόφευκτα θα αναγκάσουν τους επενδυτές να επιστρέψουν στην αγορά υψηλής απόδοσης, επιχειρηματολόγησε η Oksana Aronov, στρατηγική αναλύτρια σταθερού εισοδήματος.

«Δεν είμαστε στο 2008 και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δε βρίσκεται στο όριο της κατάρρευσης», επεσήμανε σε κείμενό της. «Η αερολογία που υπήρχε στο σύστημα τότε, απλά δεν είναι εδώ για να συνεχίσει να πυροδοτεί πίεση στις πωλήσεις».

Ο Bill Gross, διαχειριστής στη Janus, επίσης έχει μπει στην αγορά. Η υψηλή απόδοση απλά είναι «γεμάτη ευκαιρίες», ανέφερε ο κ. Gross σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC τη Δευτέρα. «Είναι σαν τους πελεκάνους στην παραλία του Newport. Απλά βουτάνε και διαλέγουν τα ψάρια».

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v