Ο «serial defaulter» πλήρωσε για πρώτη φόρα!

Για πρώτη φορά στην ιστορία του πλήρωσε χρέος το Εκουαδόρ. Ο πρόεδρος «καμάρωσε» στο Twitter για την πληρωμή παρά τα μηδενικά έσοδα από το πετρέλαιο. Προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να μειώσει τα κόστη δανεισμού.

Ο «serial defaulter» πλήρωσε για πρώτη φόρα!

Μόλις 183 χρόνια πήρε στο Εκουαδόρ, αλλά η μικρή χώρα των Άνδεων της οποίας η ιστορία μη αποπληρωμής χρέους της έχει εξασφαλίσει τη φήμη του «κατά συρροή κακοπληρωτή» (serial defaulter) ξόφλησε πλήρως ένα ομόλογο για πρώτη φορά.

Ο Ραφαέλ Κορέα, ο φλογερός αριστερός πρόεδρος του Εκουαδόρ ανέφερε στο Twitter αργά τη Δευτέρα: «Μόλις καταβάλαμε 650 εκατ. δολάρια για την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων του 2015. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία... και αυτό σε μια χρονιά κατά την οποία έχουμε καταγράψει μηδέν έσοδα από το πετρέλαιο».

Οι ειδικοί τονίζουν πως το Εκουαδόρ πτώχευσε για πρώτη φορά το 1832, αναφέρει ο ρεπόρτερ Andres Schipani. Αφού έχασε πληρωμές ακόμη έξι φορές, ο κ. Κορέα δήλωσε το 2008 ότι το ξένο χρέος της χώρας του ήταν «παράνομο», οι ομολογιούχοι «πραγματικά τέρατα» και οικειοθελώς πτώχευσε για 3,2 δισ. δολάρια σε ομόλογα παγκοσμίως. Έξι μήνες αργότερα, το Εκουαδόρ ξαναγόρασε το μεγαλύτερο μέρος αυτών, για 35 cents στο δολάριο.

Εκείνη την εποχή, οι τιμές του πετρελαίου ήταν τόσο υψηλές όσο και η δημοτικότητα του κ. Κορέα. Τώρα η οικονομία προβλέπεται από το ΔΝΤ πως θα συρρικνωθεί κατά 0,6%. Με τις χαμηλές τιμές πετρελαίου να πιέζουν την οικονομία των μικρότερων κρατών του ΟΠΕΚ, η κίνηση του κ. Κορέα να τιμήσει το χρέος του μπορεί να θεωρηθεί ως προσπάθεια να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να μειώσει τα κόστη δανεισμού της χώρας.

«Είναι καλό που το Εκουαδόρ τίμησε, για πρώτη φορά στην ιστορία του, την πληρωμή των ομολόγων του», υποστήριξε ο Santiago Mosquera, επικεφαλής έρευνας στη χρηματιστηριακή εταιρία Analytica Investments με έδρα το Κίτο.

Ωστόσο προειδοποιεί πως η κίνηση δε θα μεταφραστεί απαραίτητα σε επιτόκια παρόμοια με εκείνα που πέτυχε το Εκουαδόρ το περασμένο έτος, όταν πούλησε δεκαετή ομόλογα δύο δισ. δολαρίων με μια απόδοση 7,95%. Αξιοποίησε την αγορά εκ νέου το Μάιο, πουλώντας γραμμάτια 750 εκατ. δολαρίων που λήγουν το 2020, με μια απόδοση 8,5%.

Οι αποδόσεις αυτών των ομολόγων είναι στο 16,64% σήμερα, αφού διαπραγματεύτηκαν αγγίζοντας το 19,3% τον Οκτώβριο.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v