Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστηριακή έκλαμψη στον ορίζοντα

Τρεις μήνες νωρίτερα, δύο αναλυτές-”γκουρού” δημοσίευσαν εκθέσεις προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ξεπουλήματος στο χρηματιστήριο. Αποδείχτηκε ότι είχαν δίκιο. Αυτή την εβδομάδα και οι δύο (Teun Draaisma - Chris Watling) δηλώνουν ότι τώρα ήρθε η κατάλληλη στιγμή για αγορές μετοχών.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη The Short View

Τρεις μήνες νωρίτερα, δύο αναλυτές εισήγαγαν εκθέσεις προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ξεπουλήματος στο χρηματιστήριο. Αποδείχτηκε ότι είχαν δίκιο. Αυτή την εβδομάδα και οι δύο δημοσιοποίησαν εκθέσεις όπου δηλώνουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για αγορές μετοχών.

Ο κ. Teun Draaisma, στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων της Morgan Stanley, και ο κ. Chris Watling της Longview Economics προστατεύουν τις προβλέψεις τους, εκφράζοντας ανησυχίες για τους κινδύνους που υπάρχουν στο πολύ άμεσο μέλλον.

Και οι δύο χρησιμοποίησαν μοντέλα χρηματιστηριακής ψυχολογίας για να κάνουν την αρχική προτροπή πωλήσεων του Ιουνίου και τώρα χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς τους παραλληλισμούς με τον απόηχο της ρωσικής κρίσης του 1998.

Πιστεύουν ότι η ψυχολογία είναι έτοιμη να επανακάμψει, οι αποτιμήσεις είναι λογικές και τα παγκόσμια οικονομικά θεμελιώδη δεδομένα σε καλή κατάσταση.

Για τον κ. Draaisma, η εποχή είναι κατάλληλη για ”μεγάλες βλέψεις”: Ενδεχομένως να βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας ”χρηματιστηριακής μανίας” - το τελικό στάδιο μιας ανοδικής αγοράς, κατά το οποίο οι ιδιώτες επενδυτές κάνουν επιτέλους τη μεγάλη βουτιά στην αγορά, οι εταιρίες κάνουν μεγάλες κεφαλαιουχικές δαπάνες, οι μετοχικές αποτιμήσεις διευρύνονται και πραγματοποιούνται μεγάλες στρατηγικές συγχωνεύσεις.

Τονίζει ότι μόνο μετά τη διόρθωση του 1998 απελευθερώθηκε η τελική φάση της ανοδικής αγοράς της δεκαετίας του ’90. Η ανάκαμψη από τα χαμηλά της τρέχουσας διόρθωσης είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε προηγούμενη ανάκαμψη εντός διόρθωσης, υποδεικνύοντας ότι η πορεία της αγοράς επέκεινα είναι ανοδική.

”Φυσικά, όλα θα τελειώσουν με πολλά δάκρυα”, τονίζει, αλλά αν κατορθώσουμε να επιβιώσουμε από την τρέχουσα κρίση, θα υπάρξει δυνατότητα μεγάλων κερδών.

Ο κ. Watling πιστεύει ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την ανανέωση της αποφυγής κινδύνου. Το 1998, οι μετοχές διολίσθησαν πάνω από 10% μετά τη ρωσική αδυναμία αποπληρωμής χρεών, κινήθηκαν σε περιορισμένη κλίμακα και στη συνέχεια διολίσθησαν άλλο ένα 10% μετά την κατάρρευση της Long-Term Capital Management. Η δυσπραγία στις αγορές χρήματος δείχνει ότι πολλοί φοβούνται μια τέτοια προοπτική.

Επίσης προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι ύφεσης στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί και ότι η Federal Reserve ίσως αρνηθεί να μειώσει τα επιτόκια. Κάτι τέτοιο μακροπρόθεσμα μπορεί να διώξει ορισμένες φούσκες από το σύστημα -όπως έδιωξε ο τότε κεντρικός τραπεζίτης κ. Paul Volcker τον πληθωρισμό στις αρχές της δεκαετίας του ’80- αλλά βραχυχρόνια θα είναι καταστροφικό για τους επενδυτές μετοχών.

Συνοψίζοντας, αν οι αγορές διανύσουν μια κρίση τύπου 1998, με τη βοήθεια του εύκολου χρήματος της Fed, τότε μια έκλαμψη του τύπου του 1999 μπορεί πιθανότατα να εκδηλωθεί. Για τις επιπτώσεις της θα ανησυχήσουμε στη συνέχεια.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v