Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο επίκεντρο -πάντα- η πιστωτική πολιτική

Οι μετοχές κινούνται στις ΗΠΑ μόλις 5% χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ τους. Αυτή η συγκρατημένη αντίδραση οφείλεται εν μέρει στις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών. Οι επενδυτές πιστεύουν ότι έρχονται μειώσεις επιτοκίων. Κι αυτό θα λειτουργήσει ευεργετικά για τα χρηματιστήρια.

του John Authers, Investment Editor

από την στήλη Short View

Θα επηράσει η θερινή πιστωτική κρίση την πραγματική οικονομία ή όχι; Η αποφυγή του κινδύνου επέστρεψε στις διεθνείς αγορές μετά τα νέα δεδομένα για την αμερικανική οικονομία, που έδειξαν ότι η σφιχτή αγορά πιστώσεων πλήττει την ευρύτερη δραστηριότητα.

Ειδικότερα, οι εκκρεμείς πωλήσεις οικιών των ΗΠΑ διολίσθησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2001. Οι ιδιωτικές έρευνες έχουν δείξει ότι η ανεργία στις ΗΠΑ αυξάνεται, τροφοδοτώντας φόβους όσον αφορά την επίσημη ανακοίνωση της ερχόμενης Παρασκευής για την απασχόληση Αυγούστου -μια ανακοίνωση που κατά κανόνα προκαλεί υπερβολικές αντιδράσεις στις αγορές.

Η απάντηση των αγορών ήταν να επιστρέψει η αποφυγή του κινδύνου και η προσφυγή στην ποιότητα. Το γεν ενισχύθηκε κατακόρυφα έναντι του δολαρίου και οι επενδυτές κατευθύνθηκαν στην ασφάλεια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με το διετές ομόλογο να να φθάνσει στην χαμηλότερη απόδοση δύο ετών. Τα χρηματιστήρια επηρεάστηκαν αρνητικά.

Οταν η Federal Reserve δημοσίευσε την έρευνα ”Beige Book” για την αμερικανική οικονομία, το ξεπούλημα στο χρηματιστήριο επιταχύνθηκε κάπως, καθώς στην έρευνα αναφερόταν ότι σε πολλές περιοχές ”οι ρυθμοί δραστηριότητας έχουν επιβραδυνθεί.”

Η εικόνα είναι όμως περίπλοκη. Στο Beige Book αναφέρεται ότι η πιστωτική κρίση έχει ”σημαντική επίπτωση” στην στεγαστική δραστηριότητα, αλλά η επίδρασή της σε άλλες δραστηριότητες είναι ”περιορισμένη.” Συνολικά, αναφέρεται, ”η οικονομία συνεχίζει να διευρύνεται.”

Αν δούμε τα υπόλοιπα στατιστικά δεδομένα, οι επενδύσεις σε κατασκευές εκτός των οικιών συνέχισαν να αναπτύσσονται τον περασμένο μήνα.

Οι μετοχές κινούνται στις ΗΠΑ μόλις 5% χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ τους. Αυτή η συγκρατημένη αντίδραση οφείλεται εν μέρει στις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών. Οι επενδυτές πιστεύουν ότι έρχονται μειώσεις επιτοκίων. Κι αυτό θα βοηθήσει τις μετοχές.

Επίσης καθρεφτίζεται την πεποίθηση ότι η πιστωτική κρίση, αν και ήταν πράγματι καταστροφική για την υψηλή χρηματοοικονομική δραστηριότητα, δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v