Ντράγκι και ΟΠΕΚ σε… ανοικτή σύγκρουση

Εκ διαμέτρου αντίθετες επιδιώξεις έχει η Φρανκφούρτη από τα μέλη του καρτέλ. Τα όπλα που ρίχνονται στη μάχη και ποιος δείχνει να έχει αυτή τη στιγμή το… πάνω χέρι.

Δύο γεγονότα σημάδεψαν την παγκόσμια αγορά, τονίζει ο John Authers. Ο ΟΠΕΚ συνεδρίασε και δεν κατέληξε σε απόφαση για μείωση της παραγωγής. Το γεγονός οδήγησε σε βουτιά της τιμής του πετρελαίου και των συναφών μετοχών. 

Την ίδια στιγμή, ο Μάριο Ντράγκι, λίγο μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ -που δεν έπεισε τους επενδυτές για την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας-, μιλώντας σε συνέδριο αποκάλυπτε τη θέση του να επεκτείνει τον ισολογισμό της ΕΚΤ χωρίς όριο, προκειμένου να αυξήσει τον πληθωρισμό και να προσεγγίσει τον στόχο του 2%.

Η ομιλία του Ντράγκι επηρέασε την αγορά ομολόγων στην Ευρώπη και οι αποδόσεις κρατικών τίτλων υποχώρησαν.

Οχι όμως πολύ και γι’ αυτό ευθύνεται ο ΟΠΕΚ. Οι κινήσεις του καρτέλ είχαν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου και στα χρηματιστήρια. 

Και έτσι, σημειώνει ο αρθρογράφος των FT, έχουμε μια σύγκρουση δυνάμεων: από τη μία, ο Ντράγκι που θέλει να αυξήσει τον πληθωρισμό και από την άλλη, ο ΟΠΕΚ που με τη στρατηγική του οδηγεί τις τιμές στην ενέργεια χαμηλότερα.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v