Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φθηνότερες 10ετίας οι τραπεζικές μετοχές ΗΠΑ

Μετά το ”πάγωμα” της δραστηριότητας στις αγορές στεγαστικών πιστώσεων και μοχλευμένου δανεισμού, οι μετοχές χρηματοπιστωτικών οίκων της Wall Street διαμορφώνονται στα φθηνότερα επίπεδα μιας δεκαετίας βάσει λογιστικής αξίας. Το μεγάλο ερώτημα για τους επενδυτές είναι κατά πόσο αυτή η κατάσταση συνιστά αγοραστική ευκαιρία.

του Michael Mackenzie από τη Νέα Υόρκη

Οι μετοχές χρηματοπιστωτικών οίκων έχουν τοποθετηθεί στο επίκεντρο των ανησυχιών της Wall Street, μετά το ”πάγωμα” της δραστηριότητας στις αγορές στεγαστικών πιστώσεων και μοχλευμένου δανεισμού.

Ενώ οι ευρύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ παραμένουν ενισχυμένοι από τις αρχές του έτους, οι τραπεζικοί τίτλοι κινούνται σε αρνητικές περιοχές. Ο δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί 3,9% μέχρι στιγμής το 2007, αλλά ο επιμέρους τραπεζικός δείκτης S&P Financials έχει υποχωρήσει 8,7%. Ο κλαδικός δείκτης επενδυτικών τραπεζών του S&P έχει υποχωρήσει 16%.

Το αποτέλεσμα είναι οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών οίκων να διαμορφώνονται στα φθηνότερα επίπεδα μιας δεκαετίας βάσει λογιστικής αξίας. Το μεγάλο ερώτημα για τους επενδυτές είναι κατά πόσο αυτή η κατάσταση συνιστά αγοραστική ευκαιρία.

Οι αγορές τραπεζικών μετοχών με ”εσωτερική πληροφόρηση” έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, υποδεικνύοντας ότι ορισμένοι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι πιστωτικές αγορές θα σταθεροποιηθούν κατά τον τρέχοντα μήνα, ενδεχομένως με τη βοήθεια μιας μείωσης επιτοκίων από τη Federal Reserve.

”Είναι καλή εποχή για αύξηση του ανοίγματος στα financials, για όσους πιστεύουν ότι τα τρέχοντα προβλήματα στις αγορές σταθερού εισοδήματος θα παραμείνουν περιορισμένα και δεν θα πλήξουν την ευρύτερη οικονομία”, αναφέρει ο κ. Jim Paulsen, διευθύνων επενδυτικός σύμβουλος της Wells Capital Management.

Οι τραπεζικοί τίτλοι ”παίζουν άμυνα” από τον Φεβρουάριο, όταν άρχισαν να αναδύονται προβλήματα στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ. Τα πλήγματα στον κλάδο επιδεινώθηκαν από τον Ιούλιο καθώς δημιουργήθηκε η πιστωτική κρίση, με αποτέλεσμα 300 δισ. δολάρια σε μοχλευμένα δάνεια και υψηλής απόδοσης ομόλογα τα οποία σχετίζονται με το φετινό ρεκόρ εξαγορών και συγχωνεύσεων να παραμένουν απούλητα.

Οι τράπεζες όπως η Barclays και η Bear Stearns υποχρεώθηκαν να διοχετεύσουν κεφάλαια στα hedge funds και στα εξειδικευμένα επενδυτικά οχήματα που υπέστησαν μεγάλες ζημίες. Καθώς οι τράπεζες δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ρευστό, τα επιτόκια στις αγορές χρήματος έχουν ενισχυθεί αισθητά υψηλότερα από τα επίπεδα των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών. Έτσι, οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι τραπεζικές μετοχές ενδεχομένως να υποστούν περαιτέρω πιέσεις.

”Οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει υπερβολικά premiums κινδύνου στις τραπεζικές μετοχές, εάν όμως η οικονομία αρχίζει να οδεύει προς ύφεση καθώς επιτείνεται η κρίση, οι τραπεζικοί τίτλοι θα υποχωρήσουν περαιτέρω”, τονίζει ο κ. Paulsen.

Από τις μετοχές χρηματοπιστωτικών οίκων, η Countrywide, η μεγαλύτερη επιχείρηση στεγαστικών πιστώσεων των ΗΠΑ, έχει υποχωρήσει 53% και πλέον μέχρι στιγμής στο έτος. Στην εμπροσθοφυλακή των πωλήσεων έχει βρεθεί και η Bear Stearns, που έχει υποχωρήσει 33,2% μέχρι στιγμής στο έτος, η Lehman Brothers, με πτώση σχεδόν 30% και η Merrill Lynch με πτώση 21%. Η Goldman Sachs έχει υποχωρήσει 11,7% και η Morgan Stanley 7,7%, καθώς είναι μεγαλύτερες και έχουν μεγαλύτερη διασπορά από τις ανταγωνιστικές τους.

Όσον αφορά στις μεγάλες εμπορικές τράπεζες, η μετοχή της Citigroup έχει διολισθήσει 15,8%, της JP Morgan 7,8% και της Bank of America 5,1%.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v