Πληθωρισμός και ευρώ «οπλίζουν» το χέρι του Ντράγκι

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό «πιέζουν» την ΕΚΤ να αναλάβει επιπρόσθετη δράση στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Ποιες επιλογές έχει η κεντρική τράπεζα στη φαρέτρα της. Οι γερμανικές ενστάσεις και το θέμα της αξιοπιστίας.

  • της Claire Jones
Πληθωρισμός και ευρώ «οπλίζουν» το χέρι του Ντράγκι

Μια σημαντική μέτρηση του πληθωρισμού της ευρωζώνης υποχώρησε τον περασμένο μήνα, αυξάνοντας περαιτέρω την προοπτική μεγαλύτερης νομισματικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν το διοικητικό της συμβούλιο συνεδριάσει την Πέμπτη.

Ο δομικός πληθωρισμός, μια μέτρηση που αποκλείει τις αλλαγές στις τιμές των πιο μεταβλητών αγαθών όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, έπεσε σε 0,9% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, από 1,1% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο συνολικός πληθωρισμός παρέμεινε στο 0,1%.

Αν και η ΕΚΤ εστιάζει στον συνολικό πληθωρισμό, ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι έχει τονίσει πως οι φορείς χάραξης πολιτικής παρακολουθούν πλέον στενά τον δομικό πληθωρισμό, που θεωρείται καλύτερη μέτρηση της υποκείμενης ζήτησης και των μακροπρόθεσμων οικονομικών προοπτικών. Η πτώση στον δομικό πληθωρισμό υπογραμμίζει την ευθραυστότητα της ανάκαμψης της ευρωζώνης, καταδεικνύοντας πως οι επιχειρήσεις παλεύουν να αυξήσουν τα κόστη των αγαθών προς τους πελάτες τους.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ετοιμάζεται να παρουσιάσει την πιθανότητα περισσότερης νομισματικής τόνωσης στην οικονομία της ευρωζώνης την Πέμπτη το πρωί, όταν οι φορείς χάραξης πολιτικής και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης συναντηθούν στη Φρανκφούρτη για τις τελευταίες διαβουλεύσεις του 2015.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε στα τέλη του Νοεμβρίου πως ο χαμηλός δομικός πληθωρισμός δεν είναι κάτι «για το οποίο μπορούμε να είμαστε ήρεμοι» καθώς αυξάνει την πιθανότητα η ΕΚΤ να δυσκολευτεί να πιάσει τον στόχο της για πληθωρισμό λίγο κάτω του 2% τα επόμενα χρόνια.

Εκείνος και άλλοι στο συμβούλιο επιθυμούν να δείξουν πως η ΕΚΤ βλέπει με σοβαρότητα την επίτευξη του στόχου της, επιχειρηματολογώντας πως η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας έχει απειληθεί από χρόνια απογοητευτικών πιέσεων στις τιμές. Ο συνολικός πληθωρισμός έχει παραμείνει σε επίπεδα κάτω του μισού από τον στόχο της ΕΚΤ εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από 25 κεντρικούς τραπεζίτες από όλη την περιοχή του κοινού νομίσματος, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα ενισχύσει το πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης και θα μπορούσε να μειώσει το επιτόκιο των καταθέσεων κατά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες από το τρέχον επίπεδό του στο -0,2%.

Αλλά οι διαστάσεις της επιπρόσθετης τόνωσης που ο κ. Ντράγκι είναι ικανός να επιβάλει, θα μπορούσαν να περιοριστούν από την αντίδραση της γερμανικής συμμετοχής στο διοικητικό συμβούλιο και από κάποιους από τους επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών της περιοχής.

Ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της ισχυρής Bundesbank της Γερμανίας, είναι έτοιμος να επιχειρηματολογήσει πως δεν έχουν αλλάξει πολλά στην οικονομία της ευρωζώνης από την άνοιξη, όταν η κεντρική τράπεζα άρχισε να αγοράζει 60 δισ. κυρίως κυβερνητικών ομολόγων κάθε μήνα στο πλαίσιο του πακέτου ποσοτικής χαλάρωσης 1,1 τρισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Bundesbank επεσήμανε στα τέλη Νοεμβρίου πως «δεν υπάρχει λόγος να υποτιμούμε τις προοπτικές της οικονομίας και να σκιαγραφούμε μια κακή εικόνα».

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v