Το Star Wars και ο Bond εκτοξεύουν τα κέρδη της Pinewood

Τα γυρίσματα των δυο ταινιών εκτόξευσαν τα κέρδη των studios στα οποία έγιναν τα γυρίσματα.

  • του Peter Campbell
Το Star Wars και ο Bond εκτοξεύουν τα κέρδη της Pinewood

Τα Pinewood Studios έχουν ανακοινώσει κέρδη από blockbuster για τους έξι μήνες κατά τους οποίους το στούντιο στο Buckinghamshire χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του επεισοδίου VII του Star Wars και της τελευταίας ταινίας του James Bond, Spectre.

Τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου για τους έξι μήνες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν από 2,5 εκατ. στερλίνες σε επτά εκατ., αν και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 0,7% σε 38,2 εκατ. στερλίνες.

Τα Pinewood Studios, τα Shepperton Studios και το Pinewood Studio Wales μαζί, έχουν 37 σκηνές και τρία ψηφιακά τηλεοπτικά στούντιο, καθιστώντας τον όμιλο το μεγαλύτερο στούντιο στην Ευρώπη.

Αλλά η εταιρεία αναπτύσσεται κι άλλο ώστε να του επιτρέψει να ανταγωνιστεί τα αμερικανικά στούντιο σε δελεαστικές επικές χολιγουντιανές ταινίες που θα γυριστούν στις τοποθεσίες του.

Νωρίτερα φέτος ο διευθύνων σύμβουλος Ian Dunleavy προειδοποίησε πως «συνεχίζουμε να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση για μεγάλες ταινίες» λόγω περιορισμών στο μέγεθος.

Η επέκταση του στούντιο είναι αμφιλεγόμενη γιατί περιλαμβάνει την οικοδόμηση σε προστατευμένη πράσινη ζώνη.

Αλλά το περασμένο έτος δόθηκε το πράσινο φως στην επέκταση αξίας 200 εκατ. στερλινών, η οποία θα διπλασιάσει το μέγεθος του στούντιο στο Iver του Buckinghamshire.

Η πρώτη φάση της οικοδόμησης, η οποία χρηματοδοτείται εν μέρει από μια τοποθέτηση οκτώ εκατ. μετοχών αξίας 30 εκατ. στερλινών, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2016 και είναι προς το παρόν εντός του προϋπολογισμού.

Ο κ. Dunleavy τόνισε: «Οι πρώτοι έξι μήνες του έτους έχουν διατηρήσει το θετικό momentum που ανακοινώθηκε κατά τα ετήσια αποτελέσματά μας τον Ιούνιο του 2015».

Η εταιρία αποκάλυψε πως η επόμενη ταινία της σειράς Star Wars, προς το παρόν γνωστή ως επεισόδιο VIII, έχει ήδη αρχίσει να γυρίζεται.

Όταν το Spectre –η 24η ταινία του James Bond- βγήκε στις αίθουσες τον Οκτώβριο, άγγιξε ένα νέο ρεκόρ στο βρετανικό box office με εισπράξεις 40 εκατ. στερλινών την πρώτη εβδομάδα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες άγγιξε τα 73 εκατ. δολάρια το πρώτο Σαββατοκύριακο, λίγο λιγότερο από τα 88,3 εκατ. που κατέγραψε η προηγούμενη ταινία, το Skyfall.

Τα έσοδα από το κινηματογραφικό τμήμα της Pinewood αυξήθηκαν κατά ένα πέμπτο, σε 26,8 εκατ. στερλίνες.

Ο αναλυτής Sahill Shan του N+1 Singer, ανέφερε: «Αυτό αντανακλά και την υψηλή ζήτηση για τις σκηνές της Pinewood και το σημαντικό όφελος από διάφορες νέες πρωτοβουλίες για να οδηγηθούν υψηλότερα τα έσοδα από βοηθητικές πηγές».

Αλλά τόνισε πως τα έσοδά της από την τηλεόραση αυξήθηκαν με μεγαλύτερη επιβράδυνση από το αναμενόμενο.

Η εταιρία επιθυμεί να προσελκύσει high-end τηλεοπτικές εκπομπές στο στούντιό της στην Ουαλία, αλλά ο κ. Shan τόνισε πως αυτό «δεν έχει καταφέρει να υλοποιηθεί μέχρι σήμερα».

Τα τρέχοντα προγράμματά της περιλαμβάνουν το Through the Keyhole και την κωμική εκπομπή με πάνελ Would I Lie To You?

Το μέγεθος του φόρου που πήρε πίσω η εταιρία μέσω του κυβερνητικού προγράμματος φοροελάφρυνσης για τις κινηματογραφικές εταιρίες ήταν ένα εκατ. στερλίνες, έναντι 2,6 εκατ. το προηγούμενο έτος, αφού ο αριθμός των ταινιών στις οποίες επένδυσε έπεσαν από επτά σε τρεις.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v