Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Το δίλημμα του Ben Bernanke

Οι αγορές προεξοφλούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού της επιτοκίου, πιθανώς και πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου. Η Fed βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανάγκη από τη μία πλευρά να ”ικανοποιήσει” τις αγορές και από την άλλη να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κρίσης. Ένα αίνιγμα εξαιρετικά κρίσιμο, το οποίο καλείται να ”λύσει” ο κ. Ben Bernanke.

Μέχρι στιγμής όλα βαίνουν καλώς. Η Fed φρόντισε να αποκαταστήσει μέρος της σταθερότητας στις αγορές πίστης, χωρίς μάλιστα να μειώσει το βασικό της επιτόκιο. Αντίθετα προχώρησε σε μείωση του προεξοφλητικού της επιτοκίου, δηλαδή αυτού με το οποίο δανείζει τις εμπορικές τράπεζες.

Όμως το μεγάλο τεστ καταφθάνει τώρα. Θα προχωρήσει η Fed και σε μείωση του βασικού της επιτοκίου; Αρκετοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η τράπεζα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου. Οι αγορές, επίσης, προεξοφλούν και άλλες μειώσεις έως το τέλος του 2007. Τα yields των ομολόγων 2ετούς ωρίμανσης βρίσκονται 0,5% χαμηλότερα από το επιτόκιο της Fed. Παράλληλα και οι μετοχικές αγορές προεξοφλούν μείωση επιτοκίων. Ο S&P 500 έχει ανακάμψει και βρίσκεται μόλις 5% χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδό του.

Όλη αυτή η δραστηριότητα θέτει τη Fed προ των ευθυνών της. Δεν επιθυμεί να χαρακτηριστεί ”βασανιστής” των αγορών. Παράλληλα οφείλει να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές, με δεδομένο ότι όλα αυτά τα προβλήματα εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την πραγματική οικονομία. Η Fed το αποδέχτηκε στις 17/8 όταν στην ανακοίνωσή της επισήμαινε ότι ”υπάρχουν ενδείξεις για υποχώρηση της ανάπτυξης”, χωρίς παράλληλα να αναφερθεί στο ενδεχόμενο πληθωριστικών πιέσεων. Μια σαφής αλλαγή στη φρασεολογία της, που σημαίνει πολλά.

Παράλληλα, όμως, η Fed δεν μπορεί να εμφανιστεί και ως ”στήριγμα” των κερδοσκόπων. Ταυτόχρονα και οι καταναλωτές ανέλαβαν πολύ υψηλό ρίσκο. Αρκετοί εξαγόρασαν πανάκριβα σπίτια, μέσω μόχλευσης. Οι τιμές ακινήτων σε αρκετές περιοχές των ΗΠΑ αρχίζουν να υποχωρούν. Η τάση αυτή εάν συνδυαστεί με δυσκολίες στη λήψη δανείων μπορεί, όντως, να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην αμερικανική οικονομία. Ως εκ τούτου η ομιλία του κ. Ben Bernanke κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας σχετικά με ”την αγορά ακινήτων, τη χρηματοδότησή της αλλά και τη νομισματική πολιτική” είναι ύψιστης σημασίας.

Εάν υποθέσουμε ότι οι αγορές δεν δεχτούν νέες πιέσεις, τότε το πιθανότερο είναι η Fed να περιμένει έως τις 18/9 πριν προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου.

Το πρόβλημα, όμως, που προκύπτει αυτή τη στιγμή είναι μήπως οι επενδυτές υπερεκτίμησαν την όλη κατάσταση και ”έτρεξαν” να αναλάβουν νέο ρίσκο πολύ νωρίς. Αυτό καθιστά τη δουλειά του κ. Ben Bernanke ακόμη πιο δύσκολη. Εάν η Fed δεν επαληθεύσει τις προσδοκίες των αγορών, τότε θα θεωρηθεί ο βασικός υπαίτιος νέων προβλημάτων που ενδεχομένως να εμφανιστούν.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v