Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές έχουν ανάγκη από… λίγη ηρεμία

Η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου εκ παραδόσεως είναι εβδομάδα διακοπών για τραπεζίτες, διαχειριστές κεφαλαίων, διαχειριστές hedge funds αλλά και θεσμικούς επενδυτές. Οι αγορές περιμένουν τον Σεπτέμβριο, μήνα που θα ληφθούν οι ”μεγάλες αποφάσεις” απ’ όλους. Ως εκ τούτου η ηρεμία που τόσο απεγνωσμένα αναζητούσαν το τελευταίο διάστημα μάλλον καταφθάνει και θα διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα.

των David Oakley, Gillian Tett και Stacy-Marie Ishmael από το Λονδίνο

Οι αγορές μερικές φορές συνεχίζουν να προσποιούνται ότι στηρίζονται σε κάποιες συγκεκριμένες αρχές. Όμως κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας αυτό που έχουν πραγματικά ανάγκη είναι μία ανάπαυλα. Λίγες στιγμές ηρεμίας. Μια ψευδαίσθηση διακοπών.

Την Παρασκευή 24/8 οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με θετικό πρόσημο, έπειτα από μία εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας οι επενδυτές πραγματικά έμειναν έκπληκτοι από τη διάθεση σταθεροποίησης που επικρατούσε σχεδόν παντού.

Τραπεζίτες και αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτή η ηρεμία θα διατηρηθεί και κατά την τρέχουσα εβδομάδα, με τους traders να έχουν ανάγκη ακόμη και από μία περίοδο θερινής ραστώνης.

”Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι αγορές θα βιώσουν την ηρεμία που χρειάζονται”, σημειώνει στέλεχος κορυφαίας τράπεζας. ”Οι επικεφαλής των τμημάτων παροχής δανείων, επαφών με τα hedge funds βρίσκονται όλοι σε διακοπές και ως εκ τούτου η όλη δραστηριότητα έχει χαλαρώσει”.

Επομένως οι μεγάλες αποφάσεις από κορυφαίες τράπεζες αλλά και θεσμικούς επενδυτές μπορούν να περιμένουν έως ότου έρθει ο Σεπτέμβριος, μήνας-κλειδί για το μέλλον των αγορών. Βέβαια η πολλή ηρεμία μπορεί να οδηγήσει και σε έντονες διακυμάνσεις στις αγορές.

Η επίδραση ηρεμίας λόγω διακοπών είναι περισσότερο ορατή στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει έντονη δραστηριότητα στις αγορές, τουλάχιστον μέχρι την αργία της Labor Day, η οποία παραδοσιακά γιορτάζεται την πρώτη Δευτέρα κάθε Σεπτέμβρη.

Οι κρίσιμες αποφάσεις αγορών ή πωλήσεων ομολόγων ή δανείων δεν πρόκειται να ληφθούν παρά το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτέμβρη. Επομένως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα μάθουμε εάν τα δάνεια ύψους 300 δισ. δολαρίων που θα κληθούν να πωλήσουν οι τράπεζες θα βρουν ή όχι αγοραστές.

”Θα πρέπει να περιμένουμε τον Σεπτέμβριο πριν εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Βέβαια εάν οι τράπεζες δεν κατορθώσουν να πωλήσουν τα δάνεια ύψους 300 δισ. δολαρίων που έχουν ήδη υποσχεθεί προκειμένου να πραγματοποιηθούν μοχλευμένες εξαγορές, τότε τα προβλήματα θα είναι τεράστια”, παραδέχεται κορυφαίος τραπεζίτης.

Ακόμη και τα hedge funds ή ορθότερα οι διαχειριστές τους βρίσκονται, πλέον, σε έστω και ολιγοήμερες διακοπές. Μόλις φυσικά επιστρέψουν θα κληθούν να αποφασίσουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους. Εάν σε αυτές επικρατήσει η άποψη ότι το καλύτερο όλων είναι να προχωρήσουν σε πωλήσεις, τότε και ο Σεπτέμβριος θα αποδειχθεί ένας πολύ σκληρός μήνας για τις αγορές ανά την υφήλιο.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v