Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εντυπωσιακή ανθεκτικότητα των…εμπορευμάτων

Παρά την ύπαρξη σημαντικού volatility, υπάρχει ένας επενδυτικός ”κλάδος” που μοιάζει ικανός να κατακτήσει, εκ νέου, και μάλιστα πρώτος την κορυφή των υψηλών αποδόσεων. Πρόκειται για τα βιομηχανικά μέταλλα. Μόλις η ”σκόνη” από τα προβλήματα στη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ υποχωρήσει, τα βασικά μέταλλα θα μπορούν να λάμψουν εκ νέου.

της Sudakshina Unnikrishna, αναλύτριας της Barclays Capital,

από τη στήλη ”The View of the Day”

Η υψηλή ζήτηση από την Κίνα προβλέπεται ότι θα κατορθώσει να ”ξεπεράσει” κάθε εμπόδιο και να οδηγήσει εκ νέου τα βασικά μέταλλα σε υψηλά επίπεδα, αφού όμως ”περάσει” η τρέχουσα κρίση στις αγορές.

Όπως σημειώνει η κ. Sudakshina Unnikrishna, αναλύτρια εμπορευμάτων της Barclays Capital, ”απ’ όλα τα εμπορεύματα τα βασικά μέταλλα είναι αυτά που ”τράβηξαν” τα περισσότερα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης στις αγορές. Αν και αναμένεται ότι θα διατηρηθεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα κάποιο volatility, αυτό που θα καθορίσει την πορεία των μετάλλων είναι η ζήτηση από την Κίνα. Όσο αυτή διατηρείται υψηλή –κάτι που αποδεικνύουν τα ισχυρά θεμελιώδη δεδομένα–, τόσο οι τάσεις θα είναι ανοδικές”.

Σύμφωνα με την αναλύτρια της Barclays Capital, πέραν της συνεχιζόμενης ”δίψας” της Κίνας για βασικά μέταλλα, τα στοιχεία που υπάρχουν υποδεικνύουν ότι οι εξαγωγές της χώρας σε αλουμίνιο, μόλυβδο και κασσίτερο θα υποχωρήσουν. Άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να στηρίξει τις τιμές.

”Παρά το γεγονός ότι η πορεία των αγορών είναι αυτή που καθορίζει τις διαθέσεις και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, στην περίπτωση των βιομηχανικών μετάλλων αυτό που διαμορφώνει τις τάσεις δεν είναι άλλο από τη ζήτηση της Κίνας. Μόλις η ”σκόνη” από τα προβλήματα στη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ υποχωρήσει, τα βασικά μέταλλα θα μπορούν να λάμψουν εκ νέου”, σημειώνει η κ. Sudakshina Unnikrishna.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v