Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Αμερικανική αγορά οικιών

Τα προβλήματα στην αμερικανική αγορά κατοικιών, σαφώς, δεν ξεκίνησαν όταν αποκαλύφθηκε η κρίση στο subprime. Προϋπήρχαν και σαφώς θα συνεχίσουν να υφίστανται όσο τα επιτόκια αυξάνουν, αλλά κυρίως όσο οι αγοραστές ”απομακρύνονται” από την αγορά, προκαλώντας ανισορροπία στο ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης.

Η αμερικανική αγορά οικιών βρισκόταν, ήδη, σε διαδικασία υποχώρησης. Βάσει του δείκτη S&P/Case-Shiller, στον οποίο ”καταμετράται” η πορεία των τιμών κατοικιών, η μέση τιμή οικίας για μία οικογένεια είχε υποχωρήσει κατά 2,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο του 2007. Ως εκ τούτου, η πρόσφατη κρίση στην αγορά πίστης θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα στον κλάδο.

Είναι ολοφάνερο ότι, δεδομένης της ”σφαγής” στη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ, αρκετοί αγοραστές κατοικιών –οι οποίοι σαφώς ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγησε σε άνθηση το σύνολο της αγοράς ακινήτων- δεν θα έπρεπε καν να βρίσκονται στην αγορά, καθώς δεν διέθεταν τα αναγκαία ”προσόντα”.

Σύμφωνα με στοιχεία της Inside Mortgage Finance, τα δάνεια χαμηλής φερεγγυότητας αλλά και τα δάνεια Alt-A αντιστοιχούσαν περίπου στο 33% του στεγαστικού δανεισμού κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Στις συγκεκριμένες αγορές τα περιθώρια έχουν σχετικώς στενέψει, εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής αρκετών δανείων, αλλά και της αντίστοιχης δυσκολίας πώλησης επενδυτικών εργαλείων υψηλού κινδύνου στους επενδυτές.

Υπάρχουν, επίσης, και τα επονομαζόμενα jumpo loans, των οποίων η αξία φθάνει στα 417.000 δολάρια και αντιστοιχεί στο 16% της συνολικής αγοράς. Ο συγκεκριμένος τομέας δεν έχει ”κλείσει” ακόμη, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με ισχυρά προβλήματα.

Πέραν πάσης αμφιβολίας κάποιοι δανειολήπτες θα κατορθώσουν να εξασφαλίσουν κεφάλαια για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους (είτε ανήκουν στην κατηγορία subprime είτε στην Alt-A. Όμως, εάν η εμπιστοσύνη δεν ανακάμψει και μάλιστα με ισχυρό ρυθμό, είναι ολοφάνερο ότι οι πιθανοί νέοι αγοραστές κατοικιών θα… εξαφανιστούν από την αγορά. Αυτό θα προκαλέσει περαιτέρω πιέσεις στις αποτιμήσεις, οδηγώντας τις σε χαμηλότερο επίπεδο, ενώ θα επιφέρει και ανισορροπία στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν και κάποια ενυπόθηκα δάνεια χαμηλής φερεγγυότητας για τα οποία τα επιτόκια θα αυξηθούν αναγκαστικά έως το τέλος του έτους. Ενδεχόμενο το οποίο αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω αδυναμία αποπληρωμής τους.

Σαφώς ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων από τη Fed θα προκαλέσει, έστω και παροδική, ανακούφιση στην αγορά. Όμως οι τιμές πολύ δύσκολα θα επιστρέψουν στον δρόμο της ανόδου.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v