Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μάριο Ντράγκι ξαναγεμίζει το μπαζούκα!

Ετοιμος να προχωρήσει σε ακόμα πιο τολμηρές κινήσεις δηλώνει ο κεντρικός τραπεζίτης. Τι φοβάται η Φρανκφούρτη και πώς επηρεάζει τις αποφάσεις η στρατηγική της FED.

Ο Ντράγκι ήταν απόλυτα ξεκάθαρος όταν είπε την Πέμπτη ότι η ΕΚΤ έχει μια σειρά από εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει για να επιτύχει το στόχο της για τον πληθωρισμό. Παράλληλα, έδειξε αισιόδοξος για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Απάντησε έτσι στις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμό υπό το βάρος της πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων και του εμπορίου αλλά και των εξελίξεων στην Κίνα.

Ηδη οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων βούτηξαν. Σύμφωνα με τον Roger Blitz ειδικό των FT για τα νομίσματα και τον συντάκτη της εφημερίδας Ferdinando Giugliano η δήλωση ότι μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των (ήδη αρνητικών) επιτοκίων κατάθεσης που δίνει η ΕΚΤ σε τράπεζες που παρκάρουν κεφάλαια στην κεντρική τράπεζα δείχνει ακριβώς αυτή την αποφασιστικότητα.

Αμφότεροι αναρωτιούνται, όμως, τι θα σημάνει αν οι κεντρικές τράπεζες φτάνουν να χρεώνουν έως και 1% γι’ αυτή την υπηρεσία.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι τις εξελίξεις θα καθορίσουν και οι άλλες κεντρικές τράπεζες και ειδικά η FED και το εάν θα αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου.

Παραδέχονται, μάλιστα, ότι το εάν θα δουλέψει το σχέδιο της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v