Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η bull market προετοιμάζει την επιστροφή της

Η πρόσφατη διόρθωση στις αγορές δεν είναι απλώς παρά ένα κλασικό διάλειμμα στην bull market, όπως υποστηρίζει ο κ. Ken Fisher, πρόεδρος της Fisher Wealth Management. Όπως τονίζει, τα credit spreads παραμένουν ”πιεσμένα”, ενώ ο επιχειρηματικός δανεισμός είναι ακόμη φθηνός. Η bull market ετοιμάζεται να επιστρέψει.

του Ken Fisher, προέδρου της Fisher Wealth Management,

από τη στήλη ”Market Insight”

Στις 18/7 από αυτήν τη στήλη υποστήριζα ότι τα προβλήματα στη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε bear market και σε ύφεση. Από τότε μέχρι σήμερα οι μετοχές έχουν βυθιστεί. Όμως εξακολουθώ να πιστεύω την άποψή μου. Η τρέχουσα φάση δεν είναι παρά το αρχέτυπο της διόρθωσης για μία bull market. Ας εξηγήσω γιατί το πιστεύω.

Πρώτον –το πίστευα τότε, το πιστεύω και τώρα– τα credit spreads (δηλαδή τα spreads μεταξύ των χρεογράφων υψηλής και χαμηλής αξιολόγησης) έχουν ενισχυθεί σχεδόν ελάχιστα. Η ενίσχυση είναι ”ψίχουλα” σε σύγκριση με αυτήν που συνέβη στις bear markets των 1997, 1998 και 2000 - 2001.

Ακόμη και στις περιπτώσεις που τα spreads ενισχύθηκαν σημαντικά –όπως στην περίπτωση του δείκτη της Merrill Lynch στον οποίο καταγράφεται η πορεία των 10ετών treasuries και αυτού που καταγράφει την πορεία των junk bonds– έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα επήλθε σχετική ισορροπία.

Δεύτερον, οι επενδυτές φροντίζουν να συσσωρεύσουν μετρητά. Αυτή είναι μία κίνηση που δεν λαμβάνει χώρα ποτέ στο ξεκίνημα μίας bear market. Πώς το ξέρουμε αυτό; Έχει ιστορικά αποδειχθεί ότι τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων ακολουθούν ανελαστική πορεία σε σχέση με τα αντίστοιχα της Fed. Πιστεύω ότι η στροφή στα μετρητά και στην ”ασφάλεια” των ομολόγων δεν θα διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε μερικούς μήνες από σήμερα θα αναρωτιόμαστε γιατί υπήρξε τέτοια φασαρία γύρω από το όλο θέμα.

Τέλος, όπως έχουμε υπογραμμίσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, ο επιχειρηματικός δανεισμός ποτέ πριν δεν ήταν τόσο εύκολος και φθηνός. Όσο και εάν υπάρξει αύξηση επιτοκίων ή στενότητα, οι επιχειρήσεις ανά την υφήλιο πάντα θα μπορούν να δανείζονται σχετικά φθηνά και να προχωρούν σε προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών. Μετά φόρων, τα επιτόκια δανεισμού για τις επιχειρήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν τα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών προκειμένου να ”χτυπήσουν” τους ανταγωνιστές τους, οι υπάρχουσες μετοχές στις αγορές θα λιγοστέψουν και η bull market θα επιστρέψει.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v