Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο απαραίτητη είναι η μείωση επιτοκίων;

Εδώ και αρκετό διάστημα οι αγορές… ουρλιάζουν ζητώντας από τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων. Μόλις θεώρησαν ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί έδειξαν να αναρρώνουν, σχεδόν πλήρως. Όμως η τόσο γρήγορη ανάρρωση ίσως οδηγήσει τις τράπεζες στο συμπέρασμα ότι η ασθένεια ήταν… ελαφριά και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να παρέμβουν.

του John Authers, Investor Editor,

από τη στήλη ”The Short View”

Όλα υποδεικνύουν ότι οι κεντρικές τράπεζες εννοούν όσα ανακοινώνουν. Παρά τον πανικό που ”βάρυνε” τις αγορές την περασμένη εβδομάδα –και ο οποίος δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως–, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκαθάρισε την Τετάρτη ότι δεν πρόκειται να αλλάξει νομισματική πολιτική και θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα οι αγορές θεωρούν δεδομένο ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων πιθανώς πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα. Τα futures που καταγράφουν τη μελλοντική πορεία των Fed funds εμφανίζουν ”πίστη” 100% ότι αυτό θα συμβεί.

Οι αγορές είναι, επίσης, απόλυτα πεπεισμένες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, στη διήμερη συνεδρίαση που ξεκίνησε την Τετάρτη. Οι πιθανότητες για μείωση επιτοκίων από την BoJ βρίσκονται… κάτω από το μηδέν.

Η αντίληψη ότι η νομισματική πολιτική πιθανώς να καθίσταται περισσότερο χαλαρή, έχει βοηθήσει εξαιρετικά τις κεντρικές τράπεζες. Στην Ιαπωνία η πεποίθηση ότι τα επιτόκια θα μείνουν αμετάβλητα οδήγησε σε υποχώρηση του γεν. Άμεσο αποτέλεσμα η ”εξάλειψη” των κινδύνων που το ισχυρό γεν φέρει για οικονομία, ρευστότητα και αγορές.

Στις ΗΠΑ η πεποίθηση ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια, οδήγησε τα yields των T-bills στο 3,6%, δηλαδή κατά 1,65% χαμηλότερα σε σύγκριση με το βασικό επιτόκιο της τράπεζας. Παράλληλα η διάθεση για ”επιστροφή στην ποιότητα” μοιάζει να εγκαταλείπει τις αγορές. Εάν αυτό συνεχιστεί, πιθανώς η Fed να μην είναι υποχρεωμένη να μειώσει τα επιτόκια. Βέβαια, εάν κάτι τέτοιο γίνει αντιληπτό από τις αγορές, ίσως η εμπιστοσύνη να υποχωρήσει.

Εν γένει οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν τις αγορές ως ”κοτόπουλα” - μία σαφή αναφορά στο παρατσούκλι του James Dean στην ταινία ”Επαναστάτης Χωρίς Αιτία”. Όμως οι αγορές δεν είναι τόσο cool όσο ο James Dean. Μάλλον μοιάζουν περισσότερο με τα κακομαθημένα παιδιά που εμφανίζονται σε κάποιες βρετανικές ταινίες και υποστηρίζουν ότι ”θα ξεκινήσω να ουρλιάζω και θα συνεχίσω να το κάνω έως ότου αρρωστήσω”.

Οι αγορές εδώ και αρκετό καιρό ουρλιάζουν για την ανάγκη μείωσης επιτοκίων. Όμως η ταχύτητα και το ”μέγεθος” της ανάρρωσής τους ίσως οδηγήσουν τις κεντρικές τράπεζες στο συμπέρασμα ότι δεν είναι τόσο άρρωστες ώστε να πρέπει να τις βοηθήσουν με νέες μειώσεις.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v