Η Ρωσική αρκούδα ξαναμοίρασε την τράπουλα στη Συρία

Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα μετά τις πρώτες αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε η Μόσχα. Η διάσωση του Ασαντ και η «αντιπαράθεση» με τις ΗΠΑ. Οι λυκοφιλίες με τους Ιρανούς.

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνει ο πόλεμος στη Συρία, που τώρα παίρνει νέα τροπή μετά την ενεργή εμπλοκή των Ρώσων και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν. 

Τις ορατές αλλά και τις αόρατες πτυχές του θέματος συζητά ο αναλυτής των FT Frederick Studemann με δυο γνώστες του θέματος.

Ο Michael Kerr, διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών Μέσης Ανατολής στο κολλέγιο King διαπιστώνει ένα πρώτο ορατό αποτέλεσμα. Η κατάρρευση του καθεστώτος Ασαντ που πολλοί πιθανολογούσαν δεν πραγματοποιήθηκε.

Η Roula Khalaf, συντάκτης διεθνών για τη βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ρωσία εκτός από τον ISIS χτυπά τις δυνάμεις που υποστήριξαν ΗΠΑ και χώρες Κόλπου ανατρέποντας τα δεδομένα.

Οι δυο καταθέτουν τις απόψεις τους για το κατά πόσο αυτή η σύγκρουση που ξεκίνησε ως εμφύλιος μπορεί πλέον να μετατραπεί σε κάτι πολύ χειρότερο.

Ο Michael Kerr καταγράφει τη θέση της Τουρκίας και τονίζει ότι από το 2014 οπότε εμφανίστηκε το ISIS η προσφυγικές ροές γιγαντώθηκαν και το πρόβλημα διεθνοποιήθηκε.

Η Roula Khalaf σημειώνει τη σημασία που έχει η σύμπλευση Ρωσίας-Ιράν αλλά και τον ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ τους για την επιρροή στην περιοχή.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v