Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ημέρα της κρίσης των hedge funds

Την Πέμπτη, η βιομηχανία των hedge funds θα γνωρίζει πόσο ακριβώς ρευστό πρέπει να βρει να επιστρέψει στους επενδυτές, που είχαν μέχρι χθες προθεσμία αίτησης ανάληψης κεφαλαίων στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το ρευστό αυτό πιθανότατα θα βρεθεί πουλώντας μεγάλες επενδύσεις. Αναλήψεις μεγάλης κλίμακας θα προκαλέσουν μεγάλα ξεπουλήματα -γεγονός που οι αναλυτές της BNP Paribas προειδοποιούν ότι ενδέχεται να προκαλέσει ”παρανοϊκές” καταστάσεις στις αγορές.

του James Mackintosh

Για όποιον ανησυχεί ότι τα hedge funds θα προκαλέσουν άλλη μία κρίση στις αγορές, η καθοριστική ημέρα είναι η Τετάρτη: η τελευταία προθεσμία που έχουν οι επενδυτές να καταθέσουν το αίτημα να πάρουν πίσω τα χρήματά τους στα τέλη του Σεπτεμβρίου από τα πολλά κεφάλαια που χρησιμοποιούν τη στάνταρ προθεσμία ειδοποίησης 45 ημερών.

Την Πέμπτη, τα hedge funds θα γνωρίζουν ακριβώς πόσο ρευστό πρέπει να βρουν για να πληρώσουν τους επενδυτές. Ρευστό που θα βρουν πιθανότατα πουλώντας μεγάλες επενδύσεις. Αναλήψεις μεγάλης κλίμακας θα προκαλέσουν πιθανότατα μεγάλα ξεπουλήματα -γεγονός που οι αναλυτές της BNP Paribas προειδοποιούν ότι ενδέχεται να προκαλέσει ”παρανοϊκές” καταστάσεις στις αγορές.

Η επίδραση που μπορεί να έχουν τα hedge funds στις αγορές έγινε εμφανής την περασμένη εβδομάδα. Οι δείκτες στην Ιαπωνία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ σφυροκοπήθηκαν από μεγάλα ξεπουλήματα ορισμένων μεγάλων κεφαλαίων ποσοτικής ανάλυσης -αλλιώς ηλεκτρονικής υποκίνησης- που μειώνουν τα ανοίγματα χάνοντας χρήματα από τη διαδικασία.

Αν οι επενδυτές στον κλάδο hedge fund αρχίσουν να αποσύρονται, θα προκληθεί πολύ μεγαλύτερη αναστάτωση στην αγορά, εξαιτίας της μεγάλης μόχλευσης που χρησιμοποιούν πολλοί διαχειριστές κεφακαλίων.

Για την ώρα, οι διαχειριστές και όσοι άλλοι εμπλέκονται στην εν λόγω αγορά πιστεύουν ότι οι αναλήψεις θα επικεντρωθούν πιθανότατα στους δύο τύπους hedge funds που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημίες μέχρι στιγμής στο έτος: στα πιστωτικά κεφάλαια με έκθεση στα επισφαλή στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ και στα κεφάλαια ποσοτικής ανάλυσης.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v