Εκροές-μαμούθ $40 δισ. από τις αναδυόμενες

Σύντομο ήταν το ράλι ανακούφισης για τις αναδυόμενες αγορές μετά την απόφαση της Fed να μην αυξήσει τα επιτόκια. Ανησυχητικά τα αναθεωρημένα στοιχεία του IIF για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μοιρασμένες οι απώλειες σε ομόλογα και μετοχές.

  • του Jonathan Wheatley
Εκροές-μαμούθ $40 δισ. από τις αναδυόμενες

Οι εκροές από τις αναδυόμενες αγορές στο τρίτο τρίμηνο ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από το αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στο τέλος του 2008, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Διεθνής Χρηματοοικονομικής (ΙIF).

Στις 30 Σεπτεμβρίου που λήγει το τρίμηνο, οι ξένοι που επενδύουν σε χρεόγραφα των αναδυομένων θα έχουν πουλήσει $40 δισ. στοιχείων ενεργητικού, τα 21 δισ. σε ομόλογα και τα $19 δισ. σε μετοχές, σύμφωνα με το IIF.

Το IIF ανέφερε ότι αναθεώρησε χαμηλότερα τις προηγούμενες εκτιμήσεις για τις επενδυτικές ροές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καταλήγοντας σε τρεις διαδοχικούς μήνες εκροών και από τις δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων στο τρίμηνο.

Οι εκροές, αν επιβεβαιωθούν, αποδεικνύουν ότι η απόφαση της Fed στις 17 Σεπτεμβρίου να μην αυξήσει τα επιτόκια πρόσφερε μόνο μια σύντομη ώθηση για τις εισροές στις αναδυόμενες.

Τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσουν τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου μακριά από τις αναδυόμενες αγορές, οπότε η απόφαση να μην αυξηθούν τα επιτόκια πρόσφερε ανακούφιση σε ορισμένους επενδυτές. Ωστόσο, άλλοι επενδυτές και ανώτατοι αξιωματούχοι σε υπουργεία Οικονομικών αναδυόμενων αγορών διαμαρτυρήθηκαν ότι με την αναβολή της απόφασης, η Fed απλά παρατείνει την αβεβαιότητα.

Η Fed επικαλέστηκε την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές ως τον λόγο για τη διατήρηση των επιτοκίων αναφοράς στο 0,25%, καταδεικνύοντας τις αυξανόμενες ανησυχίες για την υγεία πολλών αναδυόμενων οικονομιών.

Το IIF υπολόγισε ότι ξένοι επενδυτές απέσυραν περίπου 4 δισ. από μετοχές και 6 δισ. από ομόλογα των αναδυόμενων μέσα στον Σεπτέμβριο. «Τα νέα στοιχεία για τις ροές χρέους τον Αύγουστο και ειδικά τον Ιούλιο ήταν εξαιρετικά πιο αδύναμα από ό,τι αναμέναμε προηγουμένως, υποβαθμίζοντας την εκτίμησή μας για τους μήνες αυτούς κατά 3 και $12 δισ. αντίστοιχα», ανέφερε σε ανακοίνωση το IIF.

«Τα μηνύματα αξιωματούχων της Fed μετά τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου ότι επίκειται αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2015 έδωσαν μια προσωρινή ώθηση στις επενδύσεις στις αναδυόμενες. Αν και η αντίδραση αυτή περιόρισε τις εκροές τον Σεπτέμβριο, αποδείχθηκε μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη. Οι εκροές συνεχίστηκαν την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου», σημείωσε.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v