Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

LEX: Ο ”θρίαμβος” του real estate

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα οι δείκτες παγκοσμίως έχουν δεχθεί ιδιαίτερα σκληρά χτυπήματα. Όμως, στην επενδυτική συμπεριφορά εμφανίζονται και κάποιες ”ανισορροπίες”. Διαφορετικά πώς είναι δυνατόν ο κλάδος real estate να είναι αυτός που έχει σημειώσει την καλύτερη πορεία, παγκοσμίως, κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα;

Μετά την ανάπαυλα του Σαββατοκύριακου, οι επενδυτές, όταν ”κοιτάξουν” την πορεία των τοποθετήσεών τους, το πρωί της Δευτέρας, σίγουρα δεν θα είναι καθόλου ευχαριστημένοι. Τίποτε δεν είναι… όμορφο. Ο δείκτης FTSE All World έχει υποχωρήσει 8% από το υψηλό επίπεδο που είχε κατακτήσει στα μέσα Ιουλίου.

Βρίσκεται δηλαδή μόνο μερικές ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το επίπεδο που οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως ”διόρθωση”. Ταυτόχρονα είναι σε πολύ χειρότερη θέση σε σχέση με την υποχώρηση που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο, αλλά και σε καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη υποχώρηση τον Μάιο του 2006.

Μέχρι στιγμής Ευρώπη και αναδυόμενες αγορές μοιάζουν να έχουν δεχθεί τα ισχυρότερα πλήγματα. Αντίθετα, οι αμερικανικές αγορές ολοκλήρωσαν την περασμένη εβδομάδα σχεδόν αμετάβλητες. Η ”ανθεκτικότητα” της Ιαπωνίας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το ισχυρό γεν πλήττει σημαντικά τους εξαγωγικούς ομίλους της χώρας. Εν συνόλω και για έναν μήνα όλες οι κεφαλαιαγορές του κόσμου παραμένουν στο ”κόκκινο”. Όλες εκτός από την εντυπωσιακή Κίνα, η αγορά της οποίας ενισχύθηκε 25%.

Εκ μίας απόψεως οι πωλήσεις μετοχών ακολούθησαν τον ”κλασικό” τύπο που συμβαίνει σε κάθε κρίση. Κατά τη διάρκεια δύο δύσκολων εβδομάδων, αμυντικοί κλάδοι όπως καπνοβιομηχανία, κοινή ωφέλεια και φαρμακοβιομηχανία κατόρθωσαν να διατηρήσουν την ”ψυχραιμία” τους. Αντίθετα οι κυκλικοί κλάδοι, όπως ο μεταλλευτικός και τα ΜΜΕ, εμφανίστηκαν ”αδύναμοι”.

Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι κλάδοι οι οποίοι πραγματικά ξάφνιασαν με την πορεία τους. Για παράδειγμα, ο κλάδος real estate κατέγραψε την καλύτερη πορεία για την εβδομάδα, και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπρόσθετα και παρά τα ισχυρά πλήγματα της περασμένης εβδομάδας, οι μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων εξακολουθούν να βρίσκονται στο ”πράσινο”.

Συχνά οι παραπάνω ”ανωμαλίες” συμβαίνουν γιατί είτε οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν ”υποβαθμίσει” τα άσχημα νέα για κάποιο διάστημα, όπως για παράδειγμα ο κλάδος ακινήτων, είτε γιατί κάποιες μετοχές δέχονται πολύ πιο ισχυρά χτυπήματα μετά την καταγραφή ράλι. Στη δεύτερη περίπτωση κατατάσσονται οι μετοχές ενεργειακών ομίλων, οι οποίες πιέστηκαν παρά τη διατήρηση του μαύρου χρυσού σε υψηλά επίπεδα.

Πάντως, οι επενδυτές μοιάζουν να αγνοούν αρκετά ζητήματα. Σε ΗΠΑ και Ευρώπη, προχωρούν σε πωλήσεις μετοχών εταιριών οι οποίες διαθέτουν ”άριστους” ισολογισμούς. Η πολύ καλή πορεία της εταιρικής κερδοφορίας, επίσης, ξεχνιέται. Ίσως, τελικώς, η απόλυτη ειρωνεία να είναι το γεγονός ότι τα εταιρικά αποτελέσματα β’ τριμήνου και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα ξεπεράσουν τις προβλέψεις.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v