Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κεντρικές τράπεζες ”ξεμπλοκάρουν” τις αγορές

Οι ασιατικές κεντρικές τράπεζες έκαναν νέες κινήσεις καθησυχασμού των αγορών, οι οποίες φοβούνται πιστωτική κατάρρευση. Η ΕΚΤ φημολογείται ότι θα ζητήσει νομισματικό swap με τη Fed, για να βοηθηθεί στις πιστώσεις προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες πιέζονται να ανταποκριθούν στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους σε δολάρια.

των ανταποκριτών των ”F.T.”

Οι ασιατικές κεντρικές τράπεζες έκαναν νέες κινήσεις καθησυχασμού των αγορών, οι οποίες τρέμουν από τον φόβο πιστωτικής κατάρρευσης, με την Bank of Japan να διοχετεύει 5,1 δισ. δολάρια στο τραπεζικό σύστημα και άλλους ρυθμιστές, όπως η Τράπεζα της Κορέας, να δεσμεύονται ότι θα ακολουθήσουν.

Ο δείκτης Nikkei 225 στο Tokyo Stock Exchange ενισχύθηκε 0,5% ενώ και στην Ευρώπη η εμπιστοσύνη αρχίζει δειλά να επιστρέφει ύστερα από μια τρομαχτική εβδομάδα, κατά την οποία εξανεμίστηκαν δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία μετοχών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Μια αίσθηση καθησυχασμού είχε ήδη αρχίσει να επικρατεί στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης πριν από το κλείσιμο της αγοράς, όταν η Federal Reserve διοχέτευσε επιπλέον 38 δισ. δολ. στην αγορά χρήματος.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για ενδείξεις όσον αφορά στην κατεύθυνση των μελλοντικών κινήσεων στα επιτόκια.

Δισεκατομμύρια χρεόγραφα ευρωπαϊκών τραπεζών σε δολάρια λήγουν τις επόμενες ημέρες, εν μέσω φόβων ότι οι αμερικανικές τράπεζες δεν είναι πρόθυμες να επεκτείνουν τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό προς ορισμένους ευρωπαϊκούς ομολόγους τους που θεωρείται ότι είναι ευάλωτοι στην αναστάτωση της αγοράς.

Οι κεντρικές τράπεζες κατέστησαν σαφές την περασμένη εβδομάδα ότι θα παρέμβουν για να διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων, ώστε να κρατήσουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κοντά στους στόχους τους.

Παρά τις φημολογίες στις αγορές ότι τα επιτόκια σύντομα θα μειωθούν, δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι θα χρειαστεί να αναλάβουν τόσο δραστικά μέτρα, μάλιστα υπέδειξαν ότι θεωρούν την πρόσφατη κατάρρευση, εν μέρει, ευπρόσδεκτη επανεκτίμηση του κινδύνου.

Η Fed πιθανότατα θα ανταποκριθεί στο αίτημα της ΕΚΤ για νομισματικό swap με τη Fed, με το οποίο θα βοηθηθεί να πιστώσει δολάρια στις ευρωπαϊκές τράπεζες που πιέζονται να ανταποκριθούν στις βραχυπρόθεσμες δανειακές τους υποχρεώσεις σε δολάρια. Θα είναι η πρώτη τέτοια συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών από το 2001.

Ο κ. Chris Furness της 4Cast δηλώνει ότι το swap θα καθησυχάσει τις αγορές και θα είναι κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι συνθήκες στις αγορές χρήματος πιθανότατα θα παραμείνουν ιδιαίτερα δύσκολες τις ερχόμενες ημέρες. Οι επενδυτές φοβούνται ότι ορισμένα hedge funds και άλλα πιστωτικά ιδρύματα σύντομα δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να αρχίσουν μαζικό ”ξεπούλημα” ενεργητικών για να καλύψουν τις ζημίες στα χαρτοφυλάκιά τους. Οποιαδήποτε ταχεία ρευστοποίηση θα διογκώσει τη μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Των Krishna Guha από την Ουάσιγκτον, Michael Mackenzie και Anuj Gangahar από τη Νέα Υόρκη και Norma Cohen, Jennifer Hughes και Gillian Tett από το Λονδίνο.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v