Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απρονοησία των κεντρικών τραπεζών

Οι Κεντρικές Τράπεζες υποτίθεται ότι γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την ”κατάσταση” στην οποία βρίσκεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όπως, όμως, αποκάλυψαν οι χθεσινές κινήσεις τόσο της Fed όσο και της ΕΚΤ, οι κεντρικές τράπεζες, μάλλον, είχαν εφησυχάσει περισσότερο απ’ όσο έπρεπε.

του Tony Crescenzi, στελέχους της Miller Tabak & Co,

από τη στήλη The View of the Day

Tο πραγματικό σοκ για τις αγορές την Πέμπτη δεν ήταν η ανακοίνωση της BNP Paribas για το ”πάγωμα” τριών κεφαλαίων, αλλά οι συντονισμένες κινήσεις εκ μέρους των ΕΚΤ και Fed, όπως σημειώνει ο κ. Tony Crescenzi, ιθύνων στρατηγικός αναλυτής για την αγορά ομολόγων της Miller Tabak & Co.

”Αυτό που πραγματικά ξάφνιασε τους πάντες ήταν η έλλειψη εκ μέρους των ΕΚΤ και Fed της απαραίτητης προνοητικότητας για τα προβλήματα που εμφανίστηκαν εν μία νυκτί στις ευρωπαϊκές αγορές χρήματος”, δηλώνει ο αναλυτής.

Προσθέτει, δε, ότι ”η ΕΚΤ αναγκάστηκε να προσφέρει στις αγορές περί τα 130 δισ. δολάρια, με στόχο το διατραπεζικό επιτόκιο να υποχωρήσει κοντά στο 4%, μετά, φυσικά, την αποστράγγιση της ρευστότητας στις ευρωπαϊκές αγορές χρήματος.

Ταυτόχρονα η Fed απέδειξε ότι δεν γνωρίζει σε βάθος τον τρόπο λειτουργίας των αγορών που υποτίθεται ότι ελέγχει: τις αγορές χρήματος, το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η απόφασή της να παρέμβει σαφώς θα πρέπει να εγείρει ανησυχίες.

Εάν το πρόβλημα παραμείνει η τακτική του να το ”γιατρεύεις” αντί να το προλαβαίνεις, ίσως αποδειχθεί απόλυτα λανθασμένη πολιτική”.

Σύμφωνα με τον κ. Crescenzi, ”οι ανησυχίες που προκάλεσε η ανακοίνωση της BNP Paribas είναι πιθανώς πολύ πιο βαθιές απ’ ό,τι έδειξαν αρχικά οι αγορές. Υποστηρίζει, δε, ότι μάλλον υπάρχουν και άλλα ”κρυμμένα μυστικά” που αφορούν σε προβλήματα των τραπεζών λόγω της έκθεσής τους στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ. Όσο, δε, πιο γρήγορα αποκαλυφθούν, τόσο το καλύτερο για τις αγορές.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v