Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάθε μέρα και χειρότερα για τα hedge funds

Τη δεύτερη χειρότερη εβδομάδα τους σε τέσσερα χρόνια υπέστησαν τα hedge funds διεθνώς κατά την τελευταία πλήρη εβδομάδα συναλλαγών του Ιουλίου, καθώς οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την εξάπλωση της κρίσης της αγοράς στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ επιβάρυναν την εμφάνισή τους.

του Anuj Gangahar από τη Νέα Υόρκη

Τη δεύτερη χειρότερη εβδομάδα τους σε τέσσερα χρόνια υπέστησαν τα hedge funds διεθνώς κατά την τελευταία πλήρη εβδομάδα συναλλαγών του Ιουλίου, καθώς οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την εξάπλωση της κρίσης της αγοράς στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ επιβάρυναν την εμφάνισή τους.

Ο δείκτης Hedge Fund Research των επενδύσιμων hedge funds, ένα από τα βαρόμετρα παρακολούθησης της εμφάνισης της αγοράς hedge fund με τη μεγαλύτερη αξιοπιστία, υποχώρησε κατά 3% στην εβδομάδα που ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου, καθώς τα διεθνή χρηματιστήρια σημείωναν άγριες διακυμάνσεις.

Πρόκειται για τη χειρότερη εβδομαδιαία εμφάνιση μετά την εβδομάδα που ξεκίνησε φέτος στις 26 Μαρτίου, όταν ο δείκτης υποχώρησε 3,4% στο πλαίσιο του αιφνιδίου ξεπουλήματος στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ο κ. Jeffrey Larson, ιδρυτής του Sowood Capital, ενός fund που κατέρρευσε εξαιτίας της αναταραχής στα χρηματιστήρια, δήλωσε πρόσφατα ότι οι ζημίες που εκδηλώθηκαν κατά την εβδομάδα της 23ης Ιουλίου τον οδήγησαν στην απόφασή του να μεταφέρει το πιστωτικό χαρτοφυλάκιο του fund του στη Citadel Investments.

”Κάθε μέρα ήταν και χειρότερες οι ζημίες”, δήλωσε.

Άλλοι χαμένοι αυτής της καταστροφικής εβδομάδας ήταν η Braddock Financial, που κλείνει το ύψους 300 εκατ. δολ. Galena Fund εξαιτίας ζημιών από τη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων. Επίσης, η Horizon Fund υποχώρησε 32,9% τον Ιούνιο και πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι αντιμετώπισε χειρότερα προβλήματα τον Ιούλιο, ενώ το Eidos Structured Credit Fund διολίσθησε 8% τον Ιούνιο.

Ο κ. Kevin Harrington, διευθυντής ερευνών της Clarium Capital, ενός μακροοικονομικού fund που απέφυγε την κατάρρευση, δήλωσε: ”Ορισμένα κεφάλαια που αντιμετώπισαν προβλήματα έχουν μακροχρόνιες δεσμεύσεις ρευστοποιήσεων και ήταν τα margin calls που προκάλεσαν την κρίση τους. Όταν ξεκινήσει το πρόβλημα, οι αντιδράσεις είναι αλυσιδωτές”.

Η Bear Stearns έδωσε μια αρχική ”γεύση” για το μέγεθος των προβλημάτων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες των επενδύσεων hedge fund στην αγορά στεγαστικών δανείων, όταν συνάντησε προβλήματα σε δύο hedge funds της, τα οποία πλέον ρευστοποιεί. Επίσης, προβλήματα υφίστανται και σε τρίτο fund.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v