Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι παγίδες της διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου

Οι επενδυτές μοιάζουν να υπερεκτιμούν την αξία της διασποράς χαρτοφυλακίου, ιδιαίτερα στην τρέχουσα περίοδο κρίσης. Μάλλον δεν έχουν ”προσέξει” ότι σχεδόν το σύνολο των μορφών επενδύσεων έχουν ”στενή σχέση”, ακολουθώντας ανάλογη πορεία, κυρίως όταν το sell-off είναι η επικρατούσα τακτική.

του Simon Hayley, της Capital Economics,

από τη στήλη View of the Day

Αρκετοί επενδυτές μάλλον υπερεκτιμούν την αξία της διαφοροποίησης χαρτοφυλακίων, όπως προειδοποιεί ο κ. Simon Hayley, ιθύνων οικονομολόγος των διεθνών αγορών για την Capital Economics.

Μάλιστα, αυτή η τάση ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέο εκτεταμένο sell-off, καθώς οι επενδυτές φροντίζουν να μειώσουν τις ”επικίνδυνες” τοποθετήσεις από τα χαρτοφυλάκιά τους.

”Αρκετοί αναλυτές εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι μετοχές και εμπορεύματα δεν έχουν ”παράλληλη πορεία” και ως εκ τούτου προτείνουν στους επενδυτές να πωλήσουν μετοχές και να αγοράσουν εμπορεύματα για να μειώσουν το ενδεχόμενο απωλειών. Βάσει των τελευταίων στοιχείων που υπάρχουν, η παραπάνω άποψη δεν αποδεικνύεται και τόσο ορθή”, σημειώνει ο κ. Hayley.

Φροντίζει, δε, να προσθέσει ότι ”η ”σχέση” μεταξύ σχεδόν όλων των μορφών επενδύσεων γίνεται όλο και πιο ”στενή”. Κάποιος, βέβαια, μπορεί να θέσει ως επιχείρημα ότι τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών αλλά και ο χρυσός δεν ακολουθούν παράλληλη πορεία κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας.

Εάν αυτό θεωρηθεί ως δεδομένο, τότε οι επενδυτές δεν έχουν παρά να πωλήσουν μετοχές και να στραφούν σε εμπορεύματα και αναδυόμενες αγορές. Όμως εάν το πράξουν, προφανώς δεν θα έχουν προσέξει την πορεία όλων των παραπάνω κατά τη διάρκεια του τελευταίου 6μήνου. Το τελευταίο 6μηνο καταγράφονται αθρόες πωλήσεις τόσο σε ομόλογα όσο και σε μετοχές αναδυόμενων αγορών, ενώ τα εμπορεύματα αποδυναμώνονται. Άλλωστε η ”σύνδεση” μεταξύ των διαφορετικών μορφών επενδύσεων έχει την τάση να γίνεται όλο και ”στενότερη” σε περιόδους κρίσης. Ίσως τελικά τα οφέλη της διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων να μειώνονται όταν οι επενδυτές τα χρειάζονται περισσότερο”, καταλήγει ο κ. Hayley.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v