Ποιοι θα πληρώσουν την αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Η σημασία της κίνησης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για τους αμερικανούς καταναλωτές αλλά και για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως. Γιατί δεν τελειώνει ακόμη η εποχή του φθηνού χρήματος. Πώς θα κινηθεί το δολάριο.

H αμερικανική κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη, καθώς η οικονομία ενδυναμώνεται και η Federal Reserve φοβάται ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να τεθεί εκτός ελέγχου.

Η πρώτη αύξηση, αν πραγματοποιηθεί, θα είναι μικρή και οι επόμενες σταδιακές. Και ενώ αναμένεται να την ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας, οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και της Κίνας κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση. Αρα, τονίζουν οι FT, η εποχή του φθηνού χρήματος παγκοσμίως δεν έχει παρέλθει εντελώς.

Η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει ότι οι αμερικανοί καταναλωτές και επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν με υψηλότερο κόστος δανεισμού. Παράλληλα, η αξία του δολαρίου θα αυξηθεί, καθώς περισσότεροι επενδυτές θα τοποθετούνται στις ΗΠΑ, αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις.

Η αύξηση των επιτοκίων έχει μεγάλη σημασία και για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως που έχουν δανειστεί σε δολάρια, καθώς θα αυξηθεί το χρέος τους.

Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στην κίνηση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v