Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed κρατά το ”σωσίβιο” των επιτοκίων

Η αγορά είναι 100% βέβαιη ότι η Fed θα κρατήσει σταθερό το επιτόκιο του δολαρίου την ερχόμενη εβδομάδα. Πλέον όμως προεξοφλεί κατά σχεδόν 100% ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση στο 5% τον Ιανουάριο. Και οι αιτίες δεν θα είναι οι συνήθεις: Ο πιθανότερος λόγος μιας μείωσης θα είναι για να διασωθεί η αγορά από τα στεγαστικά της προβλήματα - όπως είχε κάνει ο κ. Alan Greenspan με δύο μειώσεις των επιτοκίων μετά την κρίση Long-Term Capital Management το 1998.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη The Short View

Οι αγορές δημιουργούν από μόνες τους αρκετή αβεβαιότητα, αλλά τώρα αντιμετωπίζουν και εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τη μεταβλητότητα. Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τα επίπεδα μισθολογικής απασχόλησης, που σχεδόν πάντα προκαλούν υπερβολικές αντιδράσεις στις αγορές.

Την Τρίτη, η επιτροπή καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας, η Federal Open Market Committee, πραγματοποιεί την πρώτη συνάντηση από τότε που άρχισαν να κλυδωνίζονται οι αγορές. Η δήλωση της FOMC κι αυτή πάντα προκαλεί πολύ μεγάλες αντιδράσεις.



Κανείς δεν περιμένει ότι η Fed θα μεταβάλει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα. Θα παραμείνει στο 5,25%. Αλλά η αγορά πιστεύει πλέον ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Fed Funds προεξοφλούν κατά σχεδόν 100% μείωση των επιτοκίων στο 5% τον Ιανουάριο.

Εν τω μεταξύ οι αγορές δείχνουν να μην ενοχλούνται με τον πληθωρισμό. Τα προστατευμένα από τον πληθωρισμό κρατικά ομόλογα υποδεικνύουν πληθωρισμό στο 2,09% τα επόμενα πέντε χρόνια. Το ποσοστό έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Αλλά η πιο ήπια προοπτική του πληθωρισμού δύσκολα θα εμπνεύσει από μόνη της τη Fed να μειώσει. Θα πρέπει να έχει ενδείξεις αύξησης της ανεργίας, που δεν θα προσφέρουν τα στοιχεία της Παρασκευής μάλλον.

Αντ’ αυτού, η πιο πιθανή αιτία μιας μείωσης θα είναι για να διασωθεί η αγορά από τα στεγαστικά της προβλήματα, όπως είχε κάνει ο κ. Alan Greenspan με δύο μειώσεις των επιτοκίων μετά την κρίση Long-Term Capital Management το 1998.

Η Fed ενδεχομένως να αρχίσει να προετοιμάζει τον δρόμο της μείωσης την επόμενη εβδομάδα. Δεν είναι πάντως πολύ πιθανό κάτι τέτοιο.

Περισσότερο πιθανό είναι να ακολουθήσει το μοτίβο του κ. Jean-Claude Trichet, διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι παραμένει επιθετική με τον πληθωρισμό. Όσο για την αναστάτωση στις αγορές, είπε ότι ”χρειάζεται προσοχή”, αλλά αποτελεί ”διαδικασία ομαλοποίησης”.

Το μήνυμα ήταν ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για τις αγορές, αλλά για την ώρα πιστεύει ότι η διαδικασία δεν θα είναι επιβλαβής και ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού παραμένει προτεραιότητα.

Οι αγορές ίσως απογοητευτούν, αλλά το μήνυμα της Fed μάλλον θα έχει πιθανόν ανάλογο περιεχόμενο.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v