Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάσωση πιστωτή subprime στη Γερμανία

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε τη βοήθεια των μεγάλων τραπεζών της επικράτειας για την διάσωση εγχώριου πιστωτικού οίκου που επλήγη από επενδύσεις στην αμερικανική αγορά subprime. Deutsche Bank, Commerzbank και άλλοι οίκοι αναλαμβάνουν το 30% του ”σωσιβίου”, ενώ το υπόλοιπο επωμίζεται η κρατική τράπεζα ανάπτυξης KfW. Για τη χειρότερη τραπεζική κρίση από το 1931 προειδοποιεί Γερμανός αξιωματούχος.

από τους διεθνείς ανταποκριτές των ”FT”

Η αμερικανική στεγαστική αναταραχή έπληξε και την επενδυτική εμπιστοσύνη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες της επιχείρησης διάσωσης ενός εγχώριου πιστωτή που υπέστη σοβαρές ζημίες από επενδύσεις στην αγορά αμερικανικών στεγαστικών δανείων χαμηλής φερεγγυότητας από τη γερμανική κυβέρνηση.

Η διάσωση της IKB, εξειδικευμένου πιστωτικού οίκου με έδρα στο Ντίσελντορφ, ξεκίνησε την Κυριακή, όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Peer Steinbruck κάλεσε τα κορυφαία τραπεζικά στελέχη της χώρας για να συζητηθεί επιχείρηση διάσωσης. Σύμφωνα με πρόσωπα που συμμετείχαν στο conference call, ο κ. Jochen Sanio, επικεφαλής της οικονομικής ρυθμιστικής αρχής της Γερμανίας, προειδοποίησε ότι ξεσπάει η χειρότερη τραπεζική κρίση από το 1931.

Η IKB αιφνιδίασε τους επενδυτές μέσα στην εβδομάδα, όταν εξέδωσε προειδοποίηση κερδών έπειτα από προβλήματα ποου εμφανίστηκαν σε fund ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας του ανοίγματος στην αμερικανική αγορά subprime. Μετά την ανακοίνωση η μετοχή του οίκου βυθίστηκε και η KfW, η κρατική τράπεζα ανάπτυξης, προχώρησε σε δέσμευση εξασφάλισης υποχρεώσεων άνω των 8 δισ. ευρώ - ένα μέγεθος πενταπλάσιο από την κεφαλαιοποίηση της IKB.

Η περαιτέρω κυβερνητική παρέμβαση υποδεικνύει ότι τα προβλήματα της IKB είναι πολύ χειρότερα απ’ όσο πιστεύεται. Ο κ. Steinbruck τηλεφώνησε σε πολλούς τραπεζίτες, μεταξύ των οποίων και ο κ. Josef Ackermann, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, την Κυριακή, ζητώντας τη συνδρομή τους.

Η Deutsche Bank, η Commerzbank και άλλες γερμανικές τράπεζες αναλαμβάνουν μερίδιο 30% στο ”σωσίβιο” η αξία του οποίου ανέρχεται στα 3,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους ”FT Deutschland”, ενώ τα υπόλοιπα αναλαμβάνει η KfW.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v