Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόκκινος συναγερμός για τις αναδυόμενες αγορές

Όπως η κατάρρευση του hedge fund LTCM το 1998 συνέπεσε με τη ρωσική κρίση, έτσι και οι αναδυόμενες αγορές σήμερα θα δοκιμαστούν σοβαρά από την τρέχουσα αναταραχή στις πιστωτικές αγορές. Στην κόκκινη ζώνη κινδύνου βρίσκονται εμφανώς η κεντρική και ανατολική Ευρώπη και ειδικά οι Βαλτικές χώρες και οι Ρουμανία και Βουλγαρία, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικές εμφανίζονται οι περιπτώσεις των Τουρκίας, Νοτίου Αφρικής, Ουγγαρίας και Ισλανδίας, με τα ογκώδη ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών.

του Lars Christensen της Danske Bank

Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών θα δοκιμαστούν, μολονότι μέχρι στιγμής εμφανίζονται σχετικά απρόσβλητα από την αναταραχή στις πιστωτικές αγορές, πιστεύει ο κ. Lars Christensen, ιθύνων αναλυτής της Danske Bank.

Εκτιμά ότι από την άποψη της αύξησης της αποφυγής του κινδύνου, η κατάσταση είναι πλέον πολύ χειρότερη από όσο ήταν πέρσι τον Μάιο και τον Ιούνιο. ”Μας ανησυχούν οι περιπτώσεις της Τουρκίας, της Νοτίου Αφρικής, της Ουγγαρίας και της Ισλανδίας”, δηλώνει.

”Κι αυτό επειδή σε αυτές τις χώρες υπάρχουν μεγάλα ελλείμματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών και άρα οι ανάγκες χρηματοδότησης είναι μεγάλες. Καθώς οι πιστωτικές συνθήκες ”στενεύουν”, αυτές οι χώρες θα συναντήσουν προβλήματα στη χρηματοδότηση των μεγάλων ελλειμμάτων τους. Σίγουρα δεν υπάρχει καμία ”ευκαιρία” αγοράς σε αυτές τις οικονομίες”.

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι δεν είναι μόνο οι παραπάνω χώρες που θα πιεστούν.

Όλες οι αναδυόμενες αγορές θα υποφέρουν. Το μόνο καταφύγιο δείχνουν να είναι ορισμένες ασιατικές χώρες με δυνατά εξωτερικά ισοζύγια, όπως η Μαλαισία. Και εδώ όμως μιλάμε μόνο για τη συναλλαγματική πλευρά του προβλήματος”.

Ο κ. Christensen σημειώνει ότι η κατάρρευση του hedge fund Long-Term Capital Management το 1998 συνέπεσε με τη ρωσική κρίση. ”Η Ρωσία δεν κινδυνεύει αυτή τη φορά, αλλά οι άλλες αναδυόμενες οικονομίες κινδυνεύουν να συναντήσουν σοβαρά προβλήματα”.

”Αυτή τη φορά οι μεγαλύτερες ανισορροπίες υπάρχουν εμφανώς στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και ειδικά στις Βαλτικές χώρες και στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Σε αυτές τις χώρες περιμένουμε να δούμε προβλήματα σχετικά με τις πιστώσεις”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v