Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crash test μιας ιστορικής οικονομικής άνθησης

Η παγκόσμια οικονομία απολαμβάνει τη μεγαλύτερη άνθηση όλων των εποχών. Και τώρα βιώνει και το πρώτο μεγάλο ”τεστ αντοχής” - που κατά τον Dr. Ed Yardeni δεν θα είναι καταστροφικό. Πιστεύει ότι η παγκόσμια άνθηση θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να ξεπεράσουν τη σοβαρή ύφεση στα ακίνητα χωρίς ευρύτερο κραχ. Και ότι το σκάσιμο της αλχημιστικής φούσκας στις πιστωτικές αγορές δεν θα διαταράξει τη διεθνή άνθηση, καθώς ο τεράστιος εθνικός πλούτος από την παγκοσμιοποίηση θα απορροφήσει τους κραδασμούς.

του Dr. Ed Yardeni, προέδρου της Yardeni Research

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο μέσον της μεγαλύτερης άνθησης όλων των εποχών. Ξεκίνησε με τη λήξη του ψυχρού πολέμου, δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη περίοδο ελεύθερου εμπορίου. Πραγματικά απογειώθηκε όταν η Κίνα εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, στις 11 Δεκεμβρίου 2001.

Ποτέ στο παρελθόν τόσο πολλοί άνθρωποι δεν είχαν βιώσει τόσο ταχεία βελτίωση στα βιοτικά και στα περιουσιακά στάνταρ. Η προηγούμενη μεγάλη διεθνής άνθηση εμφανίστηκε στις δεκαετίες 1950 και 1960 και ευνόησε περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς η Ιαπωνία και η Ευρώπη ξαναχτίστηκαν μετά την καταστροφή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και οι ΗΠΑ μετέβησαν από την πολεμική στην ειρηνική οικονομία.

Ο υπόλοιπος πλανήτης κατά κύριο λόγο έμεινε έξω από αυτή τη μεταπολεμική άνθηση. Σήμερα τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άνθρωποι ευνοούνται από την παγκοσμιοποίηση - την ταχεία ενοποίηση των εθνικών αγορών αγαθών και υπηρεσιών, κεφαλαίου και απασχόλησης, μέσω του ελεύθερου εμπορίου.

Εφόσον βιώνουμε τη μεγαλύτερη διεθνή άνθηση, μήπως βιώνουμε επίσης τη μεγαλύτερη παγκόσμια φούσκα όλων των εποχών σε όλα σχεδόν τα περιουσιακά στοιχεία; Η οικονομική άνθηση πάντα δημιουργεί κερδοσκοπικές φούσκες που δημιουργούνται από τον συνδυασμό της εύκολης πίστωσης και της ασύνετης υπερβολής. Στο παρελθόν, όταν αυτές οι φούσκες έσκαγαν, συχνά προκαλούσαν μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις που μετέτρεπαν την άνθηση σε μαρασμό.

Είναι άραγε η τρέχουσα παγκόσμια ευμάρεια απλώς ένα κυκλικό φαινόμενο - το αποτέλεσμα μιας φούσκας που φούσκωσε από τη ρευστότητα και θα σκάσει; Προσωπικά δεν το πιστεύω. Πιστεύω ότι θα συντηρηθεί για πολλά χρόνια, καθώς η παγκοσμιοποίηση εξακολουθεί να αυξάνει τον εθνικό πλούτο κι έτσι θα απορροφηθούν τα κύματα σοκ, όταν οι φούσκες αναπόφευκτα σκάσουν κατά την πορεία - όπως σκάνε ορισμένες τώρα.

Ο εμφανής και υπάρχων κίνδυνος για τη διεθνή άνθηση είναι μια πιστωτική κατάρρευση. Στις αγορές έχει ξεσπάσει ο ”πόλεμος των δόσεων”. Τα τελευταία χρόνια οι αλχημιστές της Wall Street ανακάλυψαν πώς να μετατρέπουν χαμηλού επιπέδου junk στεγαστικά δάνεια, ομόλογα και πιστώσεις σε χρεόγραφα υψηλής ποιότητας ΑΑΑ, πακετάροντάς τα σε κοινοπρακτικά CDO για τα ομόλογα και CLO για τα δάνεια.

Αυτές οι κοινοπρακτικές δεσμεύσεις χωρίζονται σε δύο μέρη, με στρατιωτάκια της πρώτης γραμμής που προασπίζονται τους βασιλιάδες και τις βασίλισσες. Τα στρατιωτάκια φεύγουν από το παιχνίδι με τα προβλήματα στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων, αφήνοντας εκτεθειμένες τις καλύτερες πιστώσεις. Ξαφνικά, οι εταιρίες private equity και οι τραπεζίτες τους δεν μπορούν να επαναχρηματοδοτήσουν τις πιστωτικές γέφυρες χρησιμοποιώντας αυτά τα πακέτα.

Κι έχουμε το πρώτο μεγάλο ”τεστ αντοχής” της παγκόσμιας άνθησης. Σύντομα θα ανακαλύψουμε κατά πόσο δημιούργησε την άνθηση η χρηματοοικονομική αλχημεία. Θα ανακαλύψουμε επίσης τον βαθμό στον οποίο η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να εξαρτάται από τις ΗΠΑ και τον βαθμό σημαντικότητας που έχει η παγκόσμια οικονομία για τις ΗΠΑ.

Κατά τη γνώμη μου, ο κόσμος έχει γίνει λιγότερο αμερικανοκεντρικός και η παγκόσμια άνθηση θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να ξεπεράσουν τη σοβαρή ύφεση στα ακίνητα χωρίς να προκληθεί ευρεία οικονομική ύφεση.

Πιστεύω επίσης ότι το σκάσιμο της αλχημιστικής φούσκας στις πιστωτικές αγορές δεν θα διαταράξει σοβαρά τη διεθνή άνθηση. Ο τεράστιος εθνικός πλούτος που έχει δημιουργήσει η παγκοσμιοποίηση θα λειτουργήσει ως πολύ ισχυρός απορροφητήρας κραδασμών.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v