Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλησιάζει το τέλος της ρευστότητας;

Η ρευστότητα στις αγορές μπορεί να χρειάζεται αρκετούς μήνες για να ”ανθήσει”, όμως αρκούν μερικά δευτερόλεπτα για να εξανεμιστεί. Αυτό υποστηρίζει ένα παλιό ρητό της Wall Street. Οι traders στις αγορές πίστης πήραν ένα ιδιαίτερα σκληρό μάθημα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, βασισμένο στο παραπάνω ρητό.

των Saskia Scholtes και Michael Mackenzie στη Νέα Υόρκη και

των Stacy-Marie Ishmael και Paul J Davis στο Λονδίνο

Η ρευστότητα στις αγορές μπορεί να χρειάζεται αρκετούς μήνες για να ”ανθήσει”, όμως αρκούν μερικά δευτερόλεπτα για να εξανεμιστεί. Αυτό υποστηρίζει ένα παλιό ρητό της Wall Street. Οι traders στις αγορές πίστης πήραν ένα ιδιαίτερα σκληρό μάθημα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, βασισμένο στο παραπάνω ρητό, καθώς η μέχρι σήμερα εξαιρετικά εύκολη χρηματοδότηση επιχειρήσεων άρχισε να… στεγνώνει.

”Η αγορά πίστης βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα άσχημη στιγμή”, σημειώνει ο κ. Alan Ruskin, στρατηγικός αναλυτής της RBS Greenwich Capital.

Τα προβλήματα έχουν αναγκάσει τους τραπεζίτες να καθυστερήσουν ή να ακυρώσουν τη χρηματοδότηση έκδοσης ομολόγων αλλά και την παροχή δανείων αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι επενδυτές απαιτούν πλέον προσεκτικότερες κινήσεις, ιδιαίτερα όταν οι τράπεζες έχουν να καλύψουν μία ”τρύπα” 300 δισ. δολαρίων που αφορά σε δάνεια και σε ομόλογα.

Ταυτόχρονα, τα πιστωτικά παράγωγα ακολουθούν πορεία ”εκτίναξης” και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο αμερικανικός δείκτης CDX (Credit Derivative Index) ενισχύθηκε κατά 20 μονάδες βάσης, ξεπερνώντας τις 100 μονάδες βάσης τη Δευτέρα. Ανάλογη πορεία κατέγραψε και ο ευρωπαϊκός iTraxx.

Σύμφωνα με τον κ. Jochen Felsenheimer, αναλυτή της UniCredit, ”η αγορά φοβάται κάτι εξαιρετικά απλό αλλά και επικίνδυνο: την αποστράγγιση της ρευστότητας”.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών οι επενδυτές, κατά καιρούς, αγωνιούσαν μήπως τυχόν βιώνουν μία ακόμη ”φούσκα”. Οι φόβοι τους προέρχονταν από το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις ευνοούνταν εξαιτίας της υψηλής ρευστότητας, η ανάπτυξη ήταν ισχυρή ανά την υφήλιο και τα θεμελιώδη δεδομένα επιχειρήσεων και αναδυόμενων αγορών ακολουθούσαν εντυπωσιακή πορεία.

Σήμερα που οι μετοχικές αποτιμήσεις έχουν ξαφνικά υποχωρήσει, οι επενδυτές πάλι αναρωτιούνται εάν ”πιάσαμε πάτο”. Επιπρόσθετα, η πρώτη επενδυτική αντίδραση ήταν η εγκατάλειψη τοποθετήσεων οι οποίες θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνες. Σύμφωνα με τη UBS, η αποφυγή ρίσκου από τους επενδυτές έχει φτάσει σε ανάλογα επίπεδα με αυτά που βρίσκονταν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ν. Υόρκη το 2001.

Όντως, ο κ. Ashish Shah, αναλυτής των πιστωτικών αγορών για τη Lehman Brothers, βλέπει κοινά στοιχεία της σημερινής κατάστασης, με αυτά που ίσχυαν μετά την κατάρρευση του Long Term Capital Management, αλλά και της ρωσικής οικονομικής κρίσης. ”Το 1998 καταγράφηκε μία ”επιθετική” στροφή στην ποιότητα και αποφυγή επικίνδυνων επενδύσεων. Περίπου το ίδιο ισχύει και σήμερα”.

Ανάλογα απαισιόδοξος εμφανίζεται και ο κ. Jack Ablin, ιθύνων επενδυτικός αναλυτής της Harris Private Bank, ο οποίος δηλώνει: ”Τα παράγωγα είναι ένας εύκολος τρόπος για τα hedge funds να εισέρχονται ή να αποχωρούν με ταχύτητα από τις αγορές. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι επενδυτές πιθανώς να αντέδρασαν υπερβολικά. Ταυτόχρονα, όμως, καθίσταται φανερό ότι η ”ανθηρή” ρευστότητα έχει αρχίσει να…στραγγίζει”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v