Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές πίστης και μετοχές

Απαισιόδοξος για την πορεία των μετοχών χρηματοοικονομικών ομίλων δηλώνει ο κ. Gerald Minack, αναλυτής της Morgan Stanley, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι εν γένει οι αγορές έχουν την ικανότητα να ”ξεπεράσουν” το πρόσφατο ”ξεπούλημα” μετοχών και να αντιδράσουν ανοδικά.

του Gerald Minack, Morgan Stanley

από τη στήλη View of the Day

”Τα προβλήματα στις αγορές πίστης τελικά ”πρόλαβαν” τις μετοχές”, τονίζει ο κ. Gerald Minack, στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley στην Αυστραλία, προσθέτοντας ότι οι διεθνείς αγορές θα χρειαστούν περισσότερο διάστημα για να ”βρουν εκ νέου τον δρόμο τους” σε σύγκριση με το αντίστοιχο sell-off που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο.

Η βασική διαφορά του τότε με το τώρα είναι ότι σήμερα η ύφεση στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων και η αρνητική της επίδραση στο σύνολο της αγοράς επιχειρηματικών χρεών είναι κάτι παραπάνω από εμφανής”, σημειώνει ο κ. Minack.

Προσθέτει δε ότι ”κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη ”συμπεριφορά” εξαγορών και συγχωνεύσεων, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, αλλά μάλλον είναι δύσκολο να υπάρξει ”πτώση” των κεφαλαιουχικών εισροών στην όλη δραστηριότητα. Επιπρόσθετα τα προβλήματα είναι περισσότερο έντονα στις ΗΠΑ, όπως αποδείχτηκε και από τα πρόσφατα ανακοινωθέντα στοιχεία για την αγορά οικιών”.

Είναι αυτό το τέλος της εντυπωσιακής πορείας των χρηματιστηριακών συναλλαγών, που οδήγησαν στη χρηματιστηριακή έκρηξη της τελευταίας 4ετίας;

Ο κ. Minack δεν μπορεί να δώσει μια ”τελεσίδικη” απάντηση.

”Το οικονομικό ρίσκο θα ενισχυθεί το 2008, ενώ οι μοχλευμένες εξαγορές συμβάλλουν περισσότερο στον ”κίνδυνο”. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η εταιρική κερδοφορία και η ανάπτυξη εξακολουθούν να είναι εύρωστες, ενώ οι αποτιμήσεις των μετοχών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικές. Υπάρχει δε και ένα ”κρυφό χαρτί”, η πιθανότητα η Fed να μειώσει τα επιτόκια ή –μάλλον πιο ρεαλιστική περίπτωση– οι αγορές να ”εκταμιεύσουν” ένα τέτοιο ενδεχόμενο”.

Ο κλάδος για τον οποίο ο κ. Minack εμφανίζεται περισσότερο ”συγκρατημένος” είναι αυτός των χρηματοοικονομικών ομίλων. ”Εξακολουθώ να διατηρώ εξαιρετικά συγκρατημένη στάση έναντι των χρηματοοικονομικών ομίλων και ίσως έφτασε η στιγμή να ”κατεβάσουμε τις μπάρες”, μια και βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση ενός σούπερ κύκλου διάρκειας 25 ετών”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v