Το αδύναμο ευρώ τονώνει τις εξαγωγές στην ευρωζώνη

Σε αύξηση των νέων παραγγελιών για εξαγωγές οδήγησε το αδύναμο ευρώ, σύμφωνα με τους δείκτες PMI. Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη τοποθετείται στο 0,3% για το α' τρίμηνο. Οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Το αδύναμο ευρώ τονώνει τις εξαγωγές στην ευρωζώνη

Η ανάκαμψη της ευρωζώνης ισχυροποιήθηκε λίγο αυτό τον μήνα, καθώς το αδύναμο ευρώ οδήγησε σε αύξηση των νέων παραγγελιών για εξαγωγές από τις επιχειρήσεις της περιοχής, σύμφωνα με σημαντική δημοσκόπηση των υπευθύνων προμηθειών της περιοχής.

Ο δείκτης PMI για τη νομισματική ζώνη, που καταρτίζεται από την εταιρία δεδομένων Markit, αυξήθηκε από 53,9 τον Ιούλιο σε 54,1 τον Αύγουστο -ένα νούμερο πολύ πάνω από το ζωτικό επίπεδο του 50 που σηματοδοτεί μια επέκταση της δραστηριότητας και ένα από τα υψηλότερα των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Οι δείκτες PMI παρακολουθούνται στενά από τους φορείς χάραξης πολιτικής στην περιοχή και η μικρή αύξηση αποτελεί ανακούφιση μετά τα απογοητευτικά νέα σχετικά με την ανάπτυξη την περασμένη εβδομάδα.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο, που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη Παρασκευή, κατέδειξαν ότι η ανάκαμψη της περιοχής έχασε την ορμή της την άνοιξη, παρά τον συνδυασμό χαμηλών τιμών του πετρελαίου με το αδύναμο ευρώ και την επιθετική νομισματική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα επίσημα νούμερα τοποθετούν την ανάπτυξη στο 0,3%, έναντι 0,4% για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Ο Rob Dobson, ανώτερος οικονομολόγος στη Markit, είπε ότι οι PMI έδειξαν πως η ανάπτυξη του ΑΕΠ πλησιάζει το 0,4% μέχρι στιγμής το τρίτο τρίμηνο. Ο κ. Dobson είπε ότι αυτό τονίζει «την ελαστικότητα της οικονομίας μέσα από τα απανωτά γεγονότα της ελληνικής κρίσης χρέους και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση όλων των λεπτομερειών που αφορούν στην τρίτη διάσωση».

Οι PMI κατέδειξαν ότι οι υπηρεσίες και οι κατασκευαστικές βιομηχανίες άρχισαν να σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις στο τέλος του καλοκαιριού. Μια ξεχωριστή επεξεργασία για τον κύριο τομέα των υπηρεσιών άγγιξε το 54,3 από 54. Ο δείκτης PMI για την παραγωγή στις κατασκευές ανέβηκε στο 53,8 από 53,6 τον περασμένο μήνα.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής στην περιοχή θα ενθαρρυνθούν ακόμη από περαιτέρω σημάδια ότι η απειλή μιας σοβαρής ροπής προς την ύφεση μειώνεται. Οι τιμές πώλησης των βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν για τρίτο μήνα στη σειρά, αν και οι τιμές που χρεώνουν οι εταιρίες στους πελάτες, στον τομέα των υπηρεσιών, έπεσαν για 45ο συνεχόμενο μήνα.

Στο 0,2% φέτος μέχρι τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για λίγο πιο κάτω αλλά κοντά στο 2%.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v