Οι επαναγορές ιδίων μετοχών χάνουν τη λάμψη τους

Μπορεί τα τελευταία χρόνια η ανακοίνωση προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών να ήταν ένας σίγουρος τρόπος υπεραπόδοσης μιας μετοχής, αλλά τελευταία οι επενδυτές δείχνουν να προτιμούν τις «βαρετές» εταιρίες που πληρώνουν καλά μερίσματα.

  • του James Mackintosh
Οι επαναγορές ιδίων μετοχών χάνουν τη λάμψη τους

Πριν από λίγους μήνες, η είδηση ότι οι Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν 86 δισ. ευρώ για να αποτρέψουν μια ελληνική χρεοκοπία και πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ωστόσο, η έγκριση της ελληνικής διάσωσης αγνοήθηκε από τις αγορές, οι οποίες επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά στην Κίνα και το ενδεχόμενο άμεσης αύξησης επιτοκίων στις ΗΠΑ. 

Οι επενδυτές μπορεί πλέον να επικεντρώνονται μονοθεματικά και για εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο, όπως προτάσσει η γενιά του Twitter, αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που έχουν σημασία. Μεταξύ αυτών, η τάση χαλάρωσης της εμμονής με τις επαναγορές μετοχών, που ήταν ένας σίγουρος τρόπος για να υπεραποδώσει μια μετοχή έναντι της αγοράς την τελευταία τριετία. 

Ο δείκτης S&P Buyback, που παρακολουθεί τις 100 αμερικανικές μετοχές με τα μεγαλύτερα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών, υποαποδίδει τους τελευταίους έξι μήνες.

Το μήνυμα από τους μετόχους δεν δείχνει να έχει φτάσει στους οικονομικούς διευθυντές. Η Birinyi Associates εκτιμά ότι οι ανακοινώσεις για προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών μέχρι στιγμής στο έτος ξεπερνούν σε αξία τα 500 δισ. δολάρια, με νέα επίπεδα-ρεκόρ τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο τρίμηνο. Οι πραγματικές αγορές είναι χαμηλότερες, αλλά οι εταιρίες συνεχίζουν να είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές των μετοχών τους.

Οι «βαρετές» μετοχές που δίνουν καλά μερίσματα, το αντίθετο σε σχέση με την αμεσότητα της επαναγοράς ιδίων μετοχών, υπεραποδίδουν ξανά έναντι της αγοράς, καθώς υποχωρούν οι ομολογιακές αποδόσεις. Οι χαμηλότερες αποδόσεις καθιστούν ελκυστικότερα τα μερίσματα, ενώ η ασφάλεια ενός ιστορικού καλών μερισμάτων είναι ελκυστική, όταν η παγκόσμια οικονομία δείχνει να πιέζεται.

Ολο αυτό ενδεχομένως είναι λιγότερο εντυπωσιακό από ό,τι δείχνει. Οι επαναγορές ιδίων μετοχών μένουν εκτός "μόδας" κάθε τόσο, αλλά οι μετοχές υπεραποδίδουν έναντι του S&P 500 κατά 27 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία πενταετία.

Ωστόσο, αυτή τη φορά υπάρχουν λόγοι ανησυχίας. Οι επαναγορές μετοχών πραγματοποιούνται από εταιρίες με μικρότερη αύξηση τζίρου και αδύναμες προοπτικές κερδών, σύμφωνα με ανάλυση του Robert Schwob της Style Research.

Οι επαναγορές μετοχών συνήθως σχετίζονται με αύξηση του χρέους. Μπορεί οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων να υποχωρούν, αλλά ενισχύονται οι αποδόσεις τόσο στα ομόλογα "επενδυτικής κλίμακας" όσο και στα junk bonds, καθιστώντας δύσκολη την αύξηση του χρέους.

Μέχρι στιγμής, η τάση κατά των επαναγορών ιδίων μετοχών παραμένει ήπια. Εάν όμως επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει μεγάλη αλλαγή για πολλούς που αναζητούσαν γρήγορες αποδόσεις, απαιτώντας επιστροφές κεφαλαίων μέσω των επαναγορών από τις μετοχές που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους.   

  

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v