Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η S&P τα βλέπει...σκούρα για τις μεγάλες τράπεζες

Οι διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι είναι επαρκώς εξοπλισμένοι για να αντισταθούν στην επιδείνωση της πιστωτικής αγοράς, αλλά θα υποστούν σοβαρά πλήγματα αν η κατάσταση χειροτερέψει, προειδοποιεί η S&P. Ο οίκος προσδιορίζει ότι οι βαθμολογίες πιστοληπτικής αξιολόγησης θα μειωθούν εάν γίνει πιο ανώμαλη η προσγείωση στην αγορά μοχλευμένων πιστώσεων, θα υπάρξουν ζημίες στα έσοδα και στα τραπεζικά κεφάλαια, και ενδεχομένως να ακολουθήσουν και μαζικές προσφυγές επενδυτών.

του Jim Pickard από το Λονδίνο

Οι διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι είναι καλά εξοπλισμένοι για να αντισταθούν στην επιδείνωση της πιστωτικής αγοράς, αλλά θα υποστούν συρρίκνωση εσόδων εάν η κατάσταση χειροτερέψει, σύμφωνα με έρευνα του οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s.

Η S&P προειδοποιεί ότι ”δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού” και δηλώνει ότι οι βαθμολογίες πιστοληπτικής αξιολόγησης θα μειωθουν εάν γίνει πιο ανώμαλη η προσγείωση στην αγορά μοχλευμένων πιστώσεων. Η ”χρυσή εποχή στους όγκους και τις αποδόσεις της μοχλευμένης χρηματοδότησης έφτασε στο τέλος της”, προσθέτει.

Πολλές συμφωνίες εξαγορών έχουν φτάσει σε αδιέξοδο τελευταία επειδή οι επενδυτές αποφεύγουν τις μοχλευμένες εξαγορές εξαιτίας της κατάρρευσης της αμερικανικής αγοράς χαμηλής φερεγγυότητας στεγαστικών δανείων.

Οι τράπεζες αιφνιδίως δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν κοινοπρακτικά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια χρεογράφων για συμφωνίες, όπως οι εξαγορές της Chrysler και της Alliance Boots. Η Cadbury-Schweppes ανακοίνωσε αναβολή της πώλησης του αμερικανικού βραχίονά της.

Κατά την S&P, η αύξηση στα χρεοστάσια ”είναι θέμα χρόνου”. Οι τράπεζες ενδεχομένως -εάν επιδεινωθεί η κατάσταση- να αντιμετωπίσουν σημαντικές ζημίες στα έσοδα και στα κεφάλαιά τους. Όσον αφορά στα έσοδα, είναι βέβαιο ότι θα σταματήσουν να λαμβάνουν τις μεγάλες προμήθειες των αναδόχων στις συμφωνίες κοινοπρακτικής χρηματοδότησης.

Σύμφωνα δε με τον συγγραφέα της έκθεσης της S&P, κ. Richard Barnes, οι τράπεζες ίσως έρθουν αντιμέτωπες με μαζικές προσφυγές επενδυτών. Αυτό το σχόλιο ακολουθεί την προειδοποίηση του κ. Peter Wuffli, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της UBS, ότι η έκρηξη της μοχλευμένης χρηματοδότησης μπορεί να σύρει τις τράπεζες σε μαζικές προσφυγές, όταν ”γυρίσει” ο κύκλος.

Η S&P αναφέρει ότι η αγορά μοχλευμένης χρηματοδότησης είναι ”ώριμη για διόρθωση”, μένει όμως να αποδειχτεί κατά πόσον η διόρθωση θα σημάνει την επιστροφή σε ορθολογικές αποτιμήσεις ή την ύφεση.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v