H κρίση έβγαλε κερδισμένες τις αμερικανικές τράπεζες

Οι πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες έχουν κερδίσει το 33,5% των αμοιβών στην επενδυτική τραπεζική έναντι 17,2% των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Τα πλεονεκτήματα και οι αλλαγές που έφερε η κρίση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η κόντρα Goldman Sachs και JP Morgan.

  • των McLannahan και Laura Noonan
H κρίση έβγαλε κερδισμένες τις αμερικανικές τράπεζες

Οι τράπεζες των ΗΠΑ διευρύνουν το προβάδισμα έναντι των ευρωπαϊκών στην παγκόσμια επενδυτική τραπεζική, εκμεταλλευόμενες διοικητικές και στρατηγικές αλλαγές και ανησυχίες για τη συγκέντρωση κεφαλαίου που απαιτεί ένα υψηλό μερίδιο αγοράς.

Οι πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες έχουν κερδίσει το 33,5% των αμοιβών (fees) στην επενδυτική τραπεζική έως τώρα το 2015, σύμφωνα με την Dealogic -περίπου το διπλάσιο από τις πέντε κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες, που συγκέντρωσαν το 17,2%. Η διαφορά στα συνολικά μερίδια των αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών είναι η μεγαλύτερη από το 2009, όταν η βιομηχανία άρχιζε να ανακάμπτει από την κρίση της Lehman.

H υποχώρηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τις δραστηριότητες της επενδυτικής τραπεζικής -την παροχή συμβουλών σε εταιρείες για συγχωνεύσεις και αυξήσεις κεφαλαίου- είναι σε ένα βαθμό σκόπιμη, με τις UBS, Barclays και Deutsche Bank να βλέπουν τις μικρότερες και πιο ευέλικτες επενδυτικές τράπεζες ως έναν τρόπο για να βελτιώσουν τις επιστροφές στους μετόχους.

Η συρρίκνωση μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα των τραπεζών να αναλάβουν τη διαχείριση μεγάλων ντιλ σε ομόλογα ή μετοχές, ή να διενεργήσουν πολύπλοκες συναλλαγές, κάτι που οδηγεί αναγκαστικά σε χαμηλότερες αμοιβές.

Οι τράπεζες στις ΗΠΑ έχουν επωφεληθεί από τη σταθερότητα στις διοικήσεις τους. Ενώ οι τρεις κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν απομακρύνει τους CEO τους τελευταίους μήνες, καμία από τις πέντε κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες δεν έχει κάνει αλλαγή από τότε που ο Μάικ Κόρμπατ αντικατέστησε τον Βίκραμ Πάντιτ στο τιμόνι της Citigroup πριν από τρία χρόνια.

Τα τέσσερα αφεντικά που έχουν παραμείνει -ο Τζέιμι Ντάιμον στην JP Morgan, ο Λόιντ Μπλάνκφαϊν στην Goldman Sachs, ο Τζέιμς Γκόρμαν στη Morgan Stanley και ο Μπράιαν Μόνιχαν στην Bank of America- έχουν συνολικά 28 χρόνια θητείας.

Στον αντίποδα, η Credit Suisse αντικατέστησε τον Μπρέιντι Ντούγκαν με τον Τιντζάνι Τίαμ τον Ιούλιο. Η Deutsche Bank αντικατέστησε τους δύο επικεφαλής με τον Τζον Κράιαν και η Barclays αναζητά τον μόνιμο διάδοχο του Άντονι Τζένκινς. Και οι τρεις αυτές τράπεζες έχουν φέτος χαμηλότερο μερίδιο αμοιβών από ό,τι το 2014 και το 2013.

Η HSBC έχει κρατήσει τον ίδιο CEO από το 2011, αλλά δεν έχει καταφέρει να κερδίσει έδαφος, βλέποντας το μερίδιό της σταθερό στο περίπου 1,9%. Η UBS, που προχώρησε σε μερικές από τις πιο βαθιές περικοπές από οποιαδήποτε άλλη επενδυτική τράπεζα στον κόσμο, έχει δει το μερίδιό της να υποχωρεί στο 4,5% το 2009 από 2,5%.

Εκτός από τις πέντε κορυφαίες, τα μεγάλα κέρδη σημειώθηκαν από τις Wells Fargo, RBC Capital Markets και Jefferies.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής οικονομολόγος Χάρβεϊ Σβαρτς ανέφερε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να επωφεληθεί από τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στον ανταγωνισμό, αναφερόμενος ειδικότερα στις στερημένες από κεφάλαια ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το μερίδιο της Goldman από την παγκόσμια δεξαμενή αμοιβών στην επενδυτική τραπεζική αυξήθηκε από το 6,6% πέρυσι στο 7,8%, η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των κορυφαίων 15, φέρνοντάς την σε απόσταση βολής από την JP Morgan με 8%.

Η δεξαμενή αμοιβών ανήλθε σε 82 δισ. δολάρια το 2014.

Η διατλαντική μετατόπιση μπορεί να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια, υποστήριξε ο Τζορτζ Κουζνέτσοφ, επικεφαλής έρευνας και αναλυτής στη συμβουλευτική Coalition, καθώς οι παγκόσμιες τράπεζες όπως η JP Morgan και brokers όπως η Morgan Stanley επωφελούνται από τον χρόνο και τις προσπάθειες που έχουν επενδύσει για το χτίσιμο εταιρικών σχέσεων σε όλο τον κόσμο.

«Ο κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ότι η έλλειψη επενδύσεων τα τελευταία χρόνια μπορεί να στραφεί εναντίον τους», είπε.

 

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v