Η εξομολόγηση ενός αναλυτή για τις συστάσεις buy/sell

Οι τίτλοι «buy/sell/hold» είναι ουσιαστικά άχρηστοι, εξομολογείται στους F.T. ο αναλυτής Daniel Davies. Οι πιέσεις για ικανοποίηση του αφεντικού αλλά και του πελάτη. Ο ρυθμιστικός έλεγχος και οι τζογαδόροι επενδυτές.

  • του Daniel Davies
Η εξομολόγηση ενός αναλυτή για τις συστάσεις buy/sell

Όλοι εμείς που εργαζόμαστε ως αναλυτές ή χρηματιστές έχουμε κάνει συστάσεις για τις οποίες δεν θέλουμε να μιλήσουμε.

Ανακύπτουν σε συζητήσεις τη χειρότερη στιγμή, συνήθως όταν βρίσκεσαι σε ένα γραφείο στο Mayfair και εξηγείς σε έναν πολυεκατομμυριούχο fund manager πού έκανε λάθος.

Ταλαιπωρείς τον οικοδεσπότη σου πηγαίνοντας την κουβέντα πολύ μακριά, ή δείχνοντας υπερβολικά αυτάρεσκος, και αυτός διακόπτει τη ροή της σκέψης σου και ρωτάει με φαρμακερό ύφος: «Τι λέτε για εκείνο το buy στην Amalgamated Widgets;».

Ξέρεις ότι η Amalgamated έχει υποχωρήσει 16%. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κερδίσεις χρόνο. Αλλά καθώς περιμένεις να περάσει η άβολη στιγμή, φαντασιώνεσαι ότι λες την αλήθεια.

Μπορεί να μην ήταν ένα κραυγαλέο λάθος, ίσως ήταν ένα χαριστικό buy. Η επαγγελματική ανέλιξη δεν έρχεται σε ανθρώπους που κάνουν εχθρούς λέγοντας κακά πράγματα για τον καλύτερο πελάτη του αφεντικού. Οι άνθρωποι που κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις μπορούν να σε βοηθήσουν με διάφορους τρόπους. Ο Τζακ Γκρούμπμαν, αναλυτής τηλεπικοινωνιών στη μονάδα Salomon Smith Barney της Citigroup, αναβάθμισε μια σύσταση για να ικανοποιήσει τον CEO της τράπεζας, ελπίζοντας ότι θα τον βοηθήσει να βάλει τα παιδιά του σε ειδικό νηπιαγωγείο. (Ο Σάντι Βέιλ αρνήθηκε ότι έκανε κάτι παράτυπο).

Ο κ. Γκρούμπμαν αποκλείστηκε εφ' όρου ζωής από το επάγγελμα, αλλά η προσπάθεια να βοηθήσεις κάποιον μπορεί να αλλοιώσει την κρίση σου, χωρίς να σε αναγκάσει να περάσεις τα όρια. Ενδεχομένως το αφεντικό της Αmalgamated μπορεί να είναι βασικός ομιλητής σε ένα συνέδριο που οργανώνεις. Ήσουν ικανοποιημένος με τη σύσταση buy όταν έστειλες την πρόσκληση, αλλά αυτό ήταν πριν από δύο προειδοποιήσεις για τα κέρδη.

Μετά είναι η αμέλεια. Έπρεπε να είχες υποβαθμίσει την Amalgamated πριν από δύο μήνες, αλλά είχες περίοδο αποτελεσμάτων, την ημέρα κοινής εξόδου με συναδέλφους, εβδομάδες σκληρής δουλειάς για μια αρχική δημόσια προσφορά που δεν έγινε ποτέ. Έτσι κι αλλιώς, ο κλάδος αυτός εμπεριέχει ρίσκο. Όλοι οι ανταγωνιστές της Αmalgamated πηγαίνουν το ίδιο άσχημα ή χειρότερα. Αλλά το αφεντικό σου σου έχει τονίσει πως όλες οι συστάσεις πρέπει να γίνονται με το βλέμμα σε ολόκληρο τον κλάδο. Κάποιος από αυτούς τους κατασκευαστές εφαρμογών πρέπει να είναι buy. Ίσως πάνω από ένας: οι fund managers δεν θέλουν να μιλούν σε αναλυτές για τις συστάσεις hold.

Τουλάχιστον το να υποκύπτεις στην πίεση αυτή είναι δικό σου λάθος, σε αντίθεση με το buy που έχει στόχο να ικανοποιήσει τον πελάτη. Όπως ξέρει πολύ καλά ο τύπος που κάθεται απέναντί σου, η Amalgamated είναι η μεγαλύτερη επένδυση στο μεγαλύτερο hedge fund στη λίστα των πελατών σου. Και ο διαχειριστής που είναι υπεύθυνος για αυτή τη θέση είναι ένας υπερόπτης που δεν του αρέσει να διαφωνούν μαζί του.

Όλοι προτείνουν την αγορά της Amalgamated, γιατί κανείς δεν θέλει μια καταιγίδα από επιστολές παραπόνων, που θα είναι η επίπτωση της υποβάθμισής της. Οι αναλυτές συναντιούνται σε παμπ κα συζητούν τι πραγματικά πιστεύουν για την Amalgamated. Συνήθως είναι ειλικρινείς και για το τι πιστεύουν για τον μεγαλύτερο κάτοχο των μετοχών της στο χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζονται.

Ο δυστυχής αναλυτής μετοχών δεν γλιτώνει από την αμηχανία ακόμα και όταν οι συστάσεις του είναι ειλικρινείς. Ενδεχομένως μια αγορά της Amalgamated, όταν την είχες προτείνει, να ήταν απολύτως λογική -η επιχείρηση είναι υγιής και θα βρεθεί ένας καταλύτης για αναβάθμιση της αποτίμησης.

Αλλά για λόγους που δεν καταλαβαίνεις, αυτό δεν έγινε. Αν διαχειριζόσουν χρήματα, θα είχες κόψει άμεσα τις απώλειες (ή θα αναγκαζόσουν να το κάνεις από τον risk manager). Αλλά δεν είσαι. Και η υποβάθμιση μιας μετοχής που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση μετά την αναβάθμισή της είναι ντροπιαστική. Οπότε δεν έχεις άλλη επιλογή από το να κρατήσεις τη σύσταση και να μειώσεις την τιμή-στόχο, μερικές φορές με την ελπίδα ότι κανείς δεν θα το παρατηρήσει.

Ιστορίες σαν και αυτήν μπορεί να ειπωθούν ακόμα και για τις μισές από τις συστάσεις buy. Οπότε οι λογικοί fund managers δεν προσέχουν τις ενδείξεις «buy/sell/hold» στη γωνία των εκθέσεων, παρά μόνο σαν σημείο εκκίνησης για συζήτηση, ή σαν ένα μέσο για να προσγειώσουν υπερβολικά φαντασμένους χρηματιστές.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, οι εκθέσεις αυτές έχουν δημοσιευτεί και υπάρχουν αρκετοί τζογαδόροι που παίρνουν τις ενδείξεις αυτές στα σοβαρά. Με την ανάπτυξη των εργαλείων για αυτόματη εύρεση στοιχείων, είναι πιθανό ότι οι δημοσιευμένες εκθέσεις είναι τώρα πιο σημαντικές από ποτέ. Το «κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά αυτά τα πράγματα» είναι ένα επιχείρημα ανάξιου λόγου, αν οι ρυθμιστικές αρχές χτυπήσουν την πόρτα μετά τις απώλειες των επενδυτών.

Οι τίτλοι «buy/sell/hold» υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο και είναι ουσιαστικά άχρηστοι. Ίσως κάποιος θαρραλέος χρηματιστής πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και να τους ξεφορτωθεί.

 

* Πρώην στέλεχος επενδυτικής τραπεζικής και σύμβουλος στην Frontline Analysts

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v