Lex: Κρίση στην αμερικανική αγορά

Ήταν κάτι που επρόκειτο να γίνει. Ακόμη και κορυφαία στελέχη της Wall Street αναγνώριζαν εδώ και καιρό, κατ’ ιδίαν, ότι τα spreads των επιτοκίων είναι υπερβολικά σφιχτά, αν και για εμπορικούς λόγους ήταν υποχρεωμένοι να παίζουν το παιχνίδι. Η παραδοσιακά χαμηλή θερινή ρευστότητα αυξάνει τη μεταβλητότητα. Και οι ρωγμές στην αγορά ακινήτων στοιχειώνουν τα χρηματιστήρια - και τη Federal Reserve.

Η αγορά ακινήτων στοιχειώνει τα χρηματιστήρια. Στις αρχές του χρόνου επικρατούσε ο φόβος ότι η αμερικανική αγορά ακινήτων θα λειτουργήσει σαν βαρίδι στην αμερικανική οικονομία.

Οι ανησυχίες εξατμίστηκαν πριν από λίγους μήνες, όταν οι επενδυτές αποφάσισαν ότι το ζήτημα είναι καθαρά τοπικό, η οικονομία δυνατή και ο πραγματικός κίνδυνος παραμένει ο πληθωρισμός.

Ως εκ τούτου, τα επιτόκια στα 10ετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου εκτινάχτηκαν κατά 65 μονάδες βάσης μέσα σε έναν μόνο μήνα, για να φτάσουν στην αιχμή του 5,3% στα μέσα Ιουνίου.

Έκτοτε η ανάκαμψη ήταν θεαματική. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν επιστρέψει στο 4,8%. Εν μέρει αυτό αποδίδεται στη μεταβολή της ψυχολογίας ως προς την οικονομία. Τα προθεσμιακά συμβόλαια των fed funds προεξοφλούν τώρα κατά 65% μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Επίσης, η κίνηση εκπροσωπεί μια έξοδο προς την ποιότητα. Τα ακίνητα (με τη μορφή των επισφαλών στεγαστικών δανείων χαμηλής φερεγγυότητας) ήταν ο καταλύτης που εν τέλει ”έσκασε τη φούσκα” στις πιστωτικές αγορές.

Η επανεκτίμηση του κινδύνου είναι εμφανής. Τα χρεόγραφα μοχλευμένων εξαγορών που άλλοτε ”έκαιγαν” από τη ζήτηση τώρα μένουν στα αζήτητα. Η αγορά κοινοπρακτικών πιστωτικών υποχρεώσεων στην αγορά ακινήτων τελεί υπό πλήρη αναστάτωση. Τα spreads στην υψηλή απόδοση έχουν παραφουσκώσει, αν και παραμένουν χαμηλά με βάση τα ιστορικά δεδομένα.

Ήταν κάτι που επρόκειτο να γίνει. Ακόμη και κορυφαία στελέχη της Wall Street αναγνωρίζουν επί μακρόν, κατ’ ιδίαν, ότι τα spreads είναι υπερβολικά σφιχτά, αν και για εμπορικούς λόγους ήταν υποχρεωμένοι να παίζουν το παιχνίδια. Η παραδοσιακά χαμηλή θερινή ρευστότητα αυξάνει τη μεταβλητότητα.

Για την αμερικανική αγορά ομόλογων το ζήτημα είναι κατά πόσο επηρεάζεται η πραγματική οικονομία. Η πτώση των αποδόσεων θα πρέπει να λειτουργήσει τονωτικά και δεν υπάρχουν ουσιαστικές ενδείξεις για τάση των πιστωτών να αποφεύγουν τους σώφρονες δανειζόμενους. Η Countrywide, όμως, αναφέρθηκε σε στεγαστικές πιέσεις που επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της αγοράς. Η εξασθένηση της εμπιστοσύνης στο χρηματιστήριο θα επαναφέρει την προσοχή στη δυνατότητα των ακινήτων να περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες.

Για τη Federal Reserve, όπως και για το χρηματιστήριο, οι ρωγμές στην αγορά ακινήτων αποτελούν και πάλι το Νο 1 ζήτημα.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v