Η Apple παραμένει στην κορυφή

Το sell off της μετοχής στη συνεδρίαση της Τρίτης και τα πραγματικά δεδομένα για την εταιρεία. Πώς χτίστηκε το success story και τι θα σηματοδοτήσει την επόμενη ημέρα.

  • της στήλης Lex
Η Apple παραμένει στην κορυφή

Η Apple δεν κατάφερε να πιάσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα τρίμηνα που έληξαν τον Ιούνιο τόσο το 2012 όσο και το 2013. Δυο χρόνια μετά επενδυτές και πελάτες περίμεναν νευρικά το επόμενο iPhone. Δυο χρόνια πριν οι πωλήσεις στην Κίνα, την ποιο σημαντική από πλευράς ανάπτυξης αγορά της, έπεσαν. Αυτά ήταν θέματα που άξιζε να ανησυχήσεις. 

Την Τρίτη οι μετοχές της Apple υπέστησαν την σοβαρή αρνητική αντίδραση από όλες τις σκοτεινές ημέρες του Ιουλίου, υποχωρώντας περισσότερο από 7%.

Κέρδη και έσοδα ξεπέρασαν τη μέση εκτίμηση. Αυτή τη φορά οι ανησυχίες είναι για τις παραδόσεις iPhone που είναι λίγο κάτω από τις προσδοκίες και τα ελαφρώς ασθενέστερα έσοδα για το τρίμηνο που λήγει το Σεπτέμβριο.

Κάποια αμφιταλάντευση από τους επενδυτές πρέπει να αναμένεται. Τους ανήκει μια διαφορετική εταιρεία απ’ ότι ήταν η Apple πριν δυο χρόνια και οι προσδοκίες τους είναι υψηλότερες. Οι τιμές των μετοχών εμφανίζονται υπερδιπλάσιες ακόμα και μετά το sell off της Τρίτης. Ο Tim Cook είναι ισχυρά περιχαρακωμένος ως chief executive. 

Η αναπτυξιακή ιστορία είναι ακόμα ακέραια. Το iPhone παραμένει ακόμα μια «μαγική ιστορία ανάπτυξης» με 47,5 εκατομμύρια μονάδες να έχουν πουληθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, 35% υψηλότερες έναντι του αντίστοιχου περσυνού διαστήματος. Οι πελάτες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα, με τη μέση τιμή πώλησης αυξημένη κατά 99 δολάρια ή 18% σε 12 μήνες.

Η οικονομία της Κίνας μπορεί να υποχωρεί αλλά έως τώρα δεν έχει περιοριστεί η καταναλωτική ζήτηση: τα έσοδα από την περιοχή αυξήθηκαν 112% σε ετήσια βάση στα 13,2 δισ. δολάρια. Με αυτό το ρυθμό σε λίγους μήνες θα υπερκεράσουν τις πωλήσεις στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη σήμερα αγορά της Apple.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται επ’ απειρον. Το πώς η Apple θα συνεχίσει μετά το iPhone 6 και η κατάκτηση της Κίνας είναι λογικές ερωτήσεις. Το Apple Watch δεν δείχνει ως τώρα σημάδια ότι είναι παγκόσμιος νικητής. Ανησυχίες ότι η Apple τελικά θα χάσει μερίδιο από φθηνότερους ανταγωνιστές είναι εξίσου λογικές.

Το βασικό είναι ότι τίποτα από τα στοιχεία της Τρίτης δεν μειώνει το γεγονός ότι η Apple κυριαρχεί απόλυτα το ποιο κερδοφόρο κομμάτι της κινητής τηλεφωνίας σήμερα ή το επίμονο γεγονός η κυριαρχία είναι δύσκολο να διατηρηθεί

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v