Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βόμβα ΦΠΑ: Ζητούν ξενοδοχεία - εστίαση στο 23%

Tο έγγραφο που υπέβαλαν οι πιστωτές στους υπουργούς οικονομικών και αποκάλυψαν οι FT. Η Αθήνα καλείται να διασφαλίσει πως το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 67 χρόνια μέχρι το 2022. Ποιες είναι οι προτάσεις για το ΦΠΑ και την εισφορά στον κλάδο υγείας.

Βόμβα ΦΠΑ: Ζητούν ξενοδοχεία - εστίαση στο 23%

Oι θεσμοί βάζουν πρόταση «βόμβα» βάζουν στο τραπέζι του Eurogroup ζητώντας μετάθεση του συντελεστή 23% του ΦΠΑ όχι μόνο στην εστίαση αλλά και στα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, που παρουσίασαν οι FT οι αλλαγές στο ΦΠΑ θα οδηγήσουν σε ετήσια έσοδα 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ με τις εξής αλλαγές:

- στον υψηλό συντελεστή 23% μπαίνουν εστιατόρια, ξενοδοχεία και εστίαση

-στο μειωμένο συντελεστή 13% εντάσσονται βασικά τρόφιμα, ενεργεία και νερό και

-στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% εντάσσονται τα φαρμακευτικά είδη, τα βιβλία και εισιτήρια του θεάτρου.

Οι αλλαγές στο ΦΠΑ κατά τους δανειστές θα πρέπει να εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου 2015 περιλαμβανομένης της κατάργησης των εκπτώσεων στα νησιά και άλλων εξαιρέσεων και μπορούν να επανεξεταστούν στο τέλος του 2016 εφόσον προκύψουν ισοδύναμα έσοδα από τα μέτρα που θα ληφθούν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.

Οποιαδήποτε αλλαγή τονίζεται στο κείμενο θα πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς. Στη νέα πρόταση με τα προαπαιτούμενα επαναλαμβάνονται οι θέσεις για:

- Eίσπραξη εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ της τάξεως των 2,65 δις. τόσο το 2015 όσο και το 2016 ακόμα και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες.

- Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και της προκαταβολής φόρου στο 100%

- Αύξηση της έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων

- Εξάλειψη του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών

- Αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος έως το Σεπτέμβριο του 2015 με απλοποίηση του συστήματος έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογία εισοδήματος

- Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%

- Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%

- Εφαρμογή της φορολόγησης με συντελεστή 30% στα έσοδα από τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια

- Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ

- Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις

- Ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ

- Μείωση του ορίου των 1.500 ευρώ κάτω από το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις μισθών και συντάξεων

- Αλλαγή της ρύθμισης των 100 δόσεων ώστε όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους να χάνουν τη ρύθμιση και προσαρμογή του επιτοκίου στα επίπεδα της αγοράς.

Τέλος οι δανειστές ζητούν την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με εφαρμογή από την 1η Ιουλίου του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2016-2019 ενσωματώνοντας τα νέα μέτρα, ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1% φέτος, 2% το 2016%, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Το ασφαλιστικό

Παραμένουν οι απαιτήσεις των δανειστών στο ασφαλιστικό, ενώ ξεκάθαρη γίνεται και η απαίτηση για διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος στα εργασιακά.

Οι θεσμοί επιμένουν για κατάργηση του ΕΚΑΣ, σταδιακά έως το 2019, με την αρχή όμως να γίνεται άμεσα, με περικοπή του από το 20% των πιο προνομιούχων δικαιούχων, ζητούν περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από την 1η Ιουλίου χωρίς αναφορά στα θεμελιωμένα δικαιώματα, ενώ εντύπωση προκαλεί και η απαίτησή τους για εξίσωση των κανόνων για εισφορές, με βάση τα όσα ισχύουν στο ΙΚΑ, από την 1η Ιουλίου.

Αναλυτικά, η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει:

- Κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 . Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα ξεκινήσει αμέσως, από το πιο προνομιούχο 20% των δικαιούχων

- Εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016, που σημαίνει περικοπές στις συντάξεις.

- Ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ, το οποίο θα λειτουργεί χωρίς κρατική χρηματοδότηση από την 1η Ιανουαρίου 2015.

- Πλήρη εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων από την 1η Ιουλίου μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας).

- Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρική σύνταξη.

- Εφαρμογή της βασικής, αναλογικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους

- Πάγωμα όλων των βασικών συντάξεων έως το 2021

-Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015

-Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για αποκατάσταση των συντάξεων που σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας μπορεί να ξεπερνά και τα 4 δισ. ευρώ.
Αλλαγές προτείνονται και για την 1η Ιανουαρίου 2016 (θα συμφωνηθούν τον Οκτώβριο). Περιλαμβάνονται οι προτάσεις για

-υπολογισμό εισφορών στον ΟΑΕΕ με βάση το πραγματικό εισόδημα

- ενοποιήσεις ταμείων έως το 2017

-αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ ή ένταξή του σε άλλο ταμείο

Πάγο βάζει στις ελληνικές εξαγγελίες για αλλαγές στα εργασιακά καθώς προτείνει να μην γίνει καμία μεταβολή στις συλλογικές συμβάσεις πριν από το τέλος του 2015, να υπάρχει διαβούλευση με το ILO, να ακολουθηθεί διαδικασία διαβούλευσης παρόμοια με αυτή που προβλέπεται για τον προσδιορισμό του επιπέδου του κατώτατου μισθού για τις ομαδικές απολύσεις και σε κάθε περίπτωση να μην γίνουν αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v