Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι οδυνηρές συνέπειες του ισχυρού ευρώ

Η αναρρίχηση του ευρώ έως και το 1,45 δολάριο μπορεί να προκαλέσει από σύγχυση έως και πανικό στην ευρωζώνη και κυρίως στη γερμανική οικονομία, η οποία εξαρτάται σε υψηλό ποσοστό από τις εξαγωγές. Ως εκ τούτου, η πρόσφατη δήλωση του Γερμανού υπ. Οικονομικών κ. Peer Steinbruck ότι ”αγαπώ το ισχυρό ευρώ” μάλλον θα αποδειχτεί ατυχής.

του Wolfgang Munchau

”Δεν ανησυχώ για το ισχυρό ευρώ. Αγαπώ το ισχυρό ευρώ”. Η δήλωση ανήκει στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Peer Steinbruck.

Ο ”έρωτας” με το ισχυρό ευρώ δεν εκφράζεται για πρώτη φορά από υπ. Οικονομικών της Γερμανίας. Μετά την παραπάνωδήλωση, όμως, το ευρώ ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο.

Εάν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα συνεχίσει να ενισχύεται, η Γερμανία θα είναι η πρώτη χώρα η οποία θα πληγεί, καθώς η οικονομία της παραμένει στενά εξαρτώμενη από τις εξαγωγές.

Το να προβλέψει κάποιος την πορεία των αγορών συναλλάγματος δεν είναι και τόσο εύκολο. Είναι, πάντως, φανερό ότι το ευρώ είναι υπερτιμημένο. Παράλληλα υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μεσοπρόθεσμα. Βέβαια αυτό μπορεί και να μη συμβεί, εάν όμως λάβει χώρα, τότε τόσο ο Γερμανός υπ. Οικονομικών όσο και οι υπόλοιποι στην Ε.Ε. δεν έχουν την παραμικρή ιδέα τι να πράξουν.

Ποιες είναι αυτές οι ενδείξεις; Η πρώτη κατέστη φανερή την περασμένη εβδομάδα, όταν τα δυσάρεστα στοιχεία για την αγορά ακινήτων των ΗΠΑ οδήγησαν σε νέα άνοδο του ευρώ και παράλληλα ενισχύουν τις προβλέψεις ότι θα υπάρξει ”έξοδος” από τις χρηματαγορές των ΗΠΑ και ”έφοδος” στις αντίστοιχες της ευρωζώνης.

Η δεύτερη ένδειξη είναι σαφώς τα προβλήματα που καταγράφονται στις αγορές πίστης. Κανείς δεν μπορεί να αποτυπώσει με σιγουριά τον ακριβή αντίκτυπο στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, εάν οι αγορές πίστης καταρρεύσουν.

Η τρίτη ένδειξη αφορά στην πιθανή στροφή στη σύνθεση των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις γι’ αυτό το ενδεχόμενο, αλλά ακόμη δεν έχει ”εμφανιστεί” με ένταση στις αγορές. Το δολάριο εξακολουθεί να αντιστοιχεί στο 65% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων, ενώ το ευρώ μόλις στο 25%. Εάν, όμως, η άνοδος του ευρώ συνεχίσει, τότε μπορεί η πολυαναμενόμενη στροφή να πραγματοποιηθεί.

Τι θα κάνουν, λοιπόν, οι υπεύθυνοι της ευρωζώνης εάν τελικά το ευρώ συνεχίσει το ”υπερηχητικό” του ταξίδι; Κατά την άποψή μου, το πρώτο που θα πράξουν είναι να… τσακωθούν για το ποιος είναι ο αρχηγός. Η θεσμική και νομική σύσταση της ευρωζώνης είναι αρκετά ασαφής, σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τι. Εάν η μάχη γινόταν μεταξύ πολιτικών και κεντρικών τραπεζιτών, τότε οι νικητές θα ήταν μάλλον οι πολιτικοί. Όμως η μάχη είναι μεταξύ πολιτικών και κυρίως του Γάλλου προέδρου κ. Nicolas Sarkozy και της καγκελάριου της Γερμανίας κ. Angela Merkel.

Τι θα συμβεί εάν το ευρώ φτάσει στο 1,40 ή στο 1,45 δολάριο; Κατά τη γνώμη μου η γερμανική κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα κατορθώσει να διατηρήσει την τρέχουσα στάση της. Το 1,45 δολάριο ανά ευρώ είναι ”πολύ” ακόμη και για τις αντοχές του κ. Peer Steinbruck. Παράλληλα εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ο αδιαφιλονίκητος νικητής θα είναι ο κ. Nicolas Sarkozy, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό ”κρούει τον κώδωνα του κινδύνου” για το ισχυρό ευρώ.

Όσο η ευρωζώνη δεν αποφασίσει να υιοθετήσει συγκεκριμένη στρατηγική που θα αφορά αποκλειστικά στην πορεία των αγορών συναλλάγματος, τότε ένα ακόμη πιο ισχυρό ευρώ μπορεί να προκαλέσει από σύγχυση έως και πανικό…

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v