Ανεβάζει ταχύτητα η ανάκαμψη της ευρωζώνης

Τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον τομέα της μεταποίησης δείχνουν πως η ευρωζώνη βρίσκεται σε τροχιά για ανάπτυξη 2% το β' τρίμηνο. Σημαντική η συνεισφορά της Γαλλίας.

  • του Adam Thomson
Ανεβάζει ταχύτητα η ανάκαμψη της ευρωζώνης

Η ανάκαμψη της ευρωζώνης έχει ενισχυθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον PMI, που διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, βρίσκοντας στήριξη στις ισχυρές επιδόσεις της γαλλικής μεταποίησης.

Ο προκαταρκτικός δείκτης PMI αυξήθηκε στο 54,1, από 53,6 τον Μάιο, επίπεδο πολύ υψηλότερο από το 50 που σηματοδοτεί επέκταση της δραστηριότητας. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 49 μηνών.

Οι τριμηνιαίες επιδόσεις του δείκτη είναι οι καλύτερες από το 2011.

Ο τομέας της μεταποίησης στη Γαλλία κατέγραψε τις ισχυρότερες επιδόσεις του τελευταίου χρόνου τουλάχιστον, δημιουργώντας ελπίδες πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αρχίζει να επιταχύνεται.

Τα τελευταία στοιχεία χαιρετίστηκαν από τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια μεταρρυθμιστική τακτική τους τελευταίους μήνες, περνώντας νόμους που στόχο έχουν τη δημιουργία μεγαλύτερης ευελιξίας για την οικονομία.

Ο οικονομολόγος της Natixis Asset Management, Philippe Waechter, δήλωσε πως τα τελευταία στοιχεία αποτελούν θετικό σημάδι –όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά και για την ευρωζώνη γενικότερα. .

«Βρισκόμαστε σε μια φάση ανάκαμψης στην Ευρώπη», είπε. «Η Γαλλία είναι λίγο πίσω από τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, όμως αρχίζει να τις φτάνει».

Ο κ. Waechter πρόσθεσε πως τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τη γαλλική μεταποίηση και τις υπηρεσίες πιθανότατα θα έχουν απήχηση στην Ευρώπη, δεδομένων των ισχυρών εμπορικών δεσμών μεταξύ των κρατών μελών.

«Η γαλλική συνεισφορά είναι πολύ θετική. Είναι σαν ένα και ένα να κάνουν κάτι παραπάνω από δύο», σχολίασε.

Εξαιρουμένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, το σύνολο των υπολοίπων οικονομιών της ευρωζώνης που περιλαμβάνονται στον PMI εμφάνισαν την καλύτερη επίδοση των τελευταίων οκτώ ετών. Στις οικονομίες αυτές περιλαμβάνονται η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Αυστρία και η Ελλάδα.

«Η ανάκαμψη του β' τριμήνου που σηματοδοτείται από τον PMI φέρνει την ευρωζώνη σε τροχιά επέκτασης γύρω στο 2% φέτος», σύμφωνα με τον Chris Williamson, οικονομολόγο του Markit, της εταιρείας που καταρτίζει τον δείκτη. «Αν και μεγάλο μέρος αυτής της πορείας εξαρτάται από το αποτέλεσμα των ελληνικών διαπραγματεύσεων και από την όποια επίπτωση που θα προκύψει για την ανάπτυξη το β' εξάμηνο του έτους», συμπλήρωσε.

 

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v