Η επίδραση της BoJ στην Wall Street

Κάθε φορά -αν και όχι ιδιαίτερα συχνά- που η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχωρά σε αύξηση επιτοκίων το volatility στις αμερικανικές αγορές αυξάνεται, υπογραμμίζει ο κορυφαίος αναλυτής της Merrill Lynch, κ. Richard Bernstein. Σύμφωνα με τον κ. Bernstein στο β’ εξάμηνο η BoJ πιθανώς να είναι πιο σημαντική για τις αμερικανικές αγορές απ’ ό,τι η Fed, γι’ αυτό θα ήταν ορθό οι επενδυτές να την ”προσέχουν”.

Η επίδραση της BoJ στην Wall Street
του Richard Bernstein, αναλυτή της Merrill Lynch, από τη στήλη View of the day

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ενδεχομένως να έχει σημαντικότερη επίδραση στις αμερικανικές αγορές, στο β’ εξάμηνο, από ό,τι η Federal Reserve, όπως επισημαίνει ο κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής της Merrill Lynch, κ. Richard Bernstein.

”Η βασική άποψή μας για το 2007 είναι ότι οι αποδόσεις των μετοχών θα είναι ”λογικά” θετικές (προβλέπουμε αποδόσεις 8% για το επόμενο 12μηνο), όμως το volatility στις αγορές θα ενισχυθεί κατά τη διάρκεια του έτους. Θεωρούμε ότι η αύξηση του volatility οφείλεται στις συνεχιζόμενες ανησυχίες των επενδυτών για την παγκόσμια νομισματική πολιτική”, σημειώνει ο κ. Bernstein.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο αναλυτή, ”από την αρχή του έτους επισημάναμε ότι στο επίκεντρο της προσοχής θα βρεθεί η Τράπεζα της Ιαπωνίας και όχι η Fed. Το φθηνό χρήμα στην Ιαπωνία αποτελεί την καλύτερη χρηματοδότηση για τους κερδοσκόπους και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, κάθε φορά που η BoJ αποφασίζει να αυξήσει τα επιτόκια, το κόστος του κερδοσκοπικού trading αυξάνεται”.

”Η BoJ αύξησε για πρώτη φορά τα επιτόκια στις 21 Φεβρουαρίου. Η ενίσχυση του volatility για τις αμερικανικές μετοχές ξεκίνησε ακριβώς εκείνη τη στιγμή. Από τότε μέχρι σήμερα το μέσο volatility για την αγορά διαμορφώνεται στο 15%, υψηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο που είχε καταγραφεί στο β’ εξάμηνο του 2006.

Σαφώς οι Αμερικανοί επενδυτές εξακολουθούν να ”προσέχουν” τις κινήσεις της Fed. Όμως, εάν λάβουμε υπόψη μας το τι συνέβη στο α’ τρίμηνο, ίσως η BoJ να έχει μεγαλύτερη επίδραση στις αμερικανικές αγορές από ό,τι η Fed. Καλό θα ήταν, λοιπόν, οι Αμερικανοί επενδυτές να προσφέρουν την απαιτούμενη προσοχή στη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας τον Αύγουστο”, καταλήγει ο κ. Bernstein.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v