Nτράγκι: Η ΕΚΤ δεν έχει δώσει ευαίσθητες πληροφορίες σε funds

Η ΕΚΤ δεν διέρρευσε εμπιστευτικές πληροφορίες σε hedge funds, γράφει σε επιστολή-απάντηση στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή ο Μάριο Ντράγκι. Τα στοιχεία ήταν ήδη διαθέσιμα στις αγορές, υποστηρίζει ο κεντρικός τραπεζίτης. Αναγνωρίζει την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια.

Nτράγκι: Η ΕΚΤ δεν έχει δώσει ευαίσθητες πληροφορίες σε funds

Ο Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε ότι ένας από τους ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποκάλυψε εμπιστευτικές οικονομικές πληροφορίες σε επιλεγμένο ακροατήριο τραπεζιτών και στελεχών hedge funds, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία ήταν ήδη διαθέσιμα.

Η ΕΚΤ έχει δεχθεί τα πυρά του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή για ένα λάθος στην κεντρική τράπεζα που είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει πάνω από 12 ώρες η δημοσίευση των παρατηρήσεων του Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, ο οποίος συμμετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο που αποφασίζει για τα επιτόκια.

Ο κ. Κερέ δήλωσε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ερευνητικό κέντρο με την χορηγία του hedge fund Brevan Howard, ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 18 Μαίου, αλλά οι επισημάνσεις εμφανίστηκαν στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Η δημοσίευση των παρατηρήσεων πυροδότησαν μια μεγάλη πτώση του ευρώ, καθώς και μεταβλητότητα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Αλλά στην απάντηση του στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή την Πέμπτη, ο κ. Ντράγκι ισχυρίστηκε πως είναι ήδη ξεκάθαρο από τα νούμερα που δημοσιεύτηκαν τα απογεύματα στις 11 και 18 Μαίου στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης θα αύξαναν τις αγορές ομολόγων τον Μάιο και τον επόμενο μήνα.

«Με βάση τα στοιχεία που καλύπτουν το πρώτο μέρος του Μαίου, η έναρξη της ήπιας αύξησης των αγορών για τον Μάιο και τον Ιούνιο ήταν ήδη εμφανής και άρα μια δημόσια διαθέσιμη πληροφορία» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στο γράμμα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ρυθμός των αγορών δεν επιταχύνθηκε περαιτέρω, τις εβδομάδες που ακολούθησαν τα σχόλια του κ. Κερέ.

Η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε αγορές περίπου €60 εκατ. το μήνα σε ομόλογα από τώρα ως και τον Σεπτέμβριο του 2016, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ύψους €1,1 τρισ.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν πως οι αγορές ομολόγων σημείωσαν άλμα από τα €10 δισ. την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου στα €13,7 δισ. τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαίου. Την επόμενη εβδομάδα, οι αγορές υποχώρησαν στα €11,8 δισ.

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής διαχειρίζεται έναν τεράστιο όγκο καταγγελιών κατά των θεσμών της Ε.Ε. Έχει την δύναμη να προτείνει αλλαγές. Αν οι προτάσεις της δεν ληφθούν υπόψη, η υπόθεση παραδίδεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την λήψη πολιτικής απόφασης.

Στο γράμμα ο κ. Ντράγκι σημείωνε πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αντιμετώπισε τις παρατηρήσεις του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή «ως ένα έναυσμα για επιπλέον βήματα που πρέπει να ληφθούν για να βελτιωθεί η διαφάνεια των καναλιών επικοινωνίας της ΕΚΤ».

Πρόσθεσε ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα παρουσιάσει «σύντομα» αποτελέσματα.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v