Παγκόσμιος πληθωρισμός

”Επιπλέον σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα εκδηλωθεί στη συνέχεια του έτους στην ευρωζώνη, στη Βρετανία και σε άλλες χώρες. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ανακαλύψει ότι ο έλεγχος της νομισματικής πολιτικής δεν είναι επαρκής. Η προσπάθεια επανάκτησης του ελέγχου σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων”. Από τον Stephen King της HSBC.

του Stephen King της HSBC Group

από τη στήλη View of the day

Στον αέρα πλανάται κάτι παραπάνω από ένας άνεμος παγκόσμιου πληθωρισμού, προειδοποιεί ο κ. Stephen King, ιθύνων οικονομολόγος της HSBC Group.

Ενώ οι προσδοκίες για την αμερικανική ανάπτυξη έχουν περιοριστεί τον τελευταίο χρόνο, οι προσδοκίες για πολλές άλλες χώρες έχουν αναβαθμιστεί. Οι χαλαρές νομισματικές συνθήκες απειλούν να δημιουργήσουν αυτό που παλιομοδίτικα αποκαλούμε πληθωριστικές πιέσεις λόγω ζήτησης - ό,τι συμβαίνει όταν η συνολική ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες ξεπερνά τη συνολική ζήτηση.

”Η πηγή αυτών των χαλαρών συνθηκών είναι η σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε πολλές αναδυόμενες αγορές των οποίων τα νομίσματα είναι συνδεδεμένα με το δολάριο”, δηλώνει. ”Στο παρελθόν οι ΗΠΑ και οι αναδυόμενες αγορές πήγαιναν μαζί και η νομισματική πολιτική της Federal Reserve ήταν κατάλληλη και για τις ΗΠΑ και για τις ”σκιές” της - τις αναδυόμενες αγορές”.

”Σήμερα, όμως, με τις ΗΠΑ να εμφανίζονται ασυνήθιστα αδύναμες, η νομισματική πολιτική που είναι κατάλληλη για τις ΗΠΑ είναι πολύ χαλαρή για τους υπολοίπους”.

Ο κ. King προσθέτει ότι η ταχεία αύξηση της προσφοράς χρήματος δημιουργεί επιπλέον ανησυχίες για τους κεντρικούς τραπεζίτες, πολλοί εκ των οποίων θεωρούν την υπερβολική πιστωτική ανάπτυξη την αιτία αυξήσεων των επιτοκίων.

”Επιπλέον σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα εκδηλωθεί στη συνέχεια του έτους στην ευρωζώνη, στη Βρετανία, στην Αυστραλία, στον Καναδά και σε άλλες χώρες. Οι κεντρικές τράπεζες σε αυτές τις χώρες έχουν ανακαλύψει ότι ο έλεγχος της νομισματικής πολιτικής μέσω της διαμόρφωσης των επιτοκίων δεν διασφαλίζει πλέον τον έλεγχο των νομισματικών συνθηκών. Η προσπάθεια επανάκτησης του ελέγχου σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v