Περί Fed και επιτοκίων...

Η πρώτη αγορά που θα επηρεαστεί από ενδεχόμενη αλλαγή στη νομισματική πολιτική της Federal Reserve δεν είναι άλλη από αυτήν των ομολόγων. Ιδιαίτερα τα 2ετή αμερικανικά ομόλογα μοιάζουν περισσότερο ”ευαίσθητα”, σε περίπτωση κατά την οποία η αγορά διαψευστεί και η Fed δεν διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην επόμενη 2ετία.

Περί Fed και επιτοκίων...
του Stephen Lewis, οικονομολόγου της Insinger de Beaufort, στήλη View of the day

Εξακολουθεί να υπάρχει διχογνωμία στην αγορά σχετικά με τα επιτόκια της Federal Reserve και τις αποτιμήσεις των αμερικανικών ομολόγων, όπως σημειώνει ο Stephen Lewis, οικονομολόγος της Insinger de Beaufort.

Όπως τονίζει ο κ. Lewis, ο μέσος όρος των εκτιμήσεων των αναλυτών υποστηρίζει ότι η Fed δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων από το 5,25%, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

”Παρά, όμως, αυτή την πρόβλεψη, τα αμερικανικά ομόλογα μοιάζουν να προεξοφλούν την πιθανότητα η επόμενη κίνηση της Fed να είναι μείωση επιτοκίων, και μάλιστα ότι αυτό θα συμβεί εντός των επόμενων δύο ετών”, σημειώνει ο κ. Lewis.

Τα 2ετή ομόλογα έχουν yield 4,98%, δηλαδή περίπου 28 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το βασικό επιτόκιο. Η αγορά θα πρέπει να ”δει” χαμηλότερα επιτόκια μέσα στην επόμενη διετία προκειμένου να αποφασίσει να ”κρατήσει” τα 2ετή ομόλογα”, προσθέτει ο οικονομολόγος της Insinger de Beaufort.

Προσθέτει, δε, ότι δεν έχει υπάρξει προηγούμενη περίοδος κατά την οποία η Fed να αυξάνει συνεχώς τα επιτόκια και κατόπιν να τα διατηρεί αμετάβλητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

”Τυπικά, βέβαια, τις πρώτες εβδομάδες αφού τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό τους -όπως τον Φεβρουάριο του 1997 και τον Μάιο του 2000, όπου, επίσης, η αγορά δεν ανέμενε άμεση μείωση επιτοκίων- τα yields των 2ετών ομολόγων βρίσκονταν από 0 έως και 25 μονάδες βάσης υψηλότερα από το βασικό επιτόκιο”.

Οι επιπτώσεις για τα 10ετή ομόλογα, σε περίπτωση που τα επιτόκια παραμείνουν στο 5,25%, δεν είναι τόσο ξεκάθαρες. Όμως ενδεχομένως να είναι ισχυρές, εάν τα 2ετή ομόλογα κινηθούν από 25 έως 50 μονάδες βάσης υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα”, καταλήγει ο κ. Lewis.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v