Τι πραγματικά διακυβεύεται στις τουρκικές εκλογές

Η αυξανώμενη τάση συγκεντρωτισμού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανησυχεί τη Δύση, αλλά προ πάντων τους Τούρκους φιλελεύθερους πολίτες. Μέχρι και πριν δύο χρόνια, η Τουρκία ήταν μία άγκυρα σταθερότητας σε μια πολυτάραχη περιοχή. Όχι πια...

Η Δύση παρακολουθεί τις εκλογές στην Τουρκία με κομμένη την ανάσα. Ο κάποτε μετριοπαθής πρωθυπουργός Ερντογάν, σήμερα πρόεδρος, συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερη εξουσία.

Η «χλιαρή» σύμπλευση με τη Δύση στον πόλεμο κατά της τρομοκρατικής απειλής ανατολικά της χώρας και η αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Ερντογάν δείχνουν μια Τουρκία που αντί να πλησιάζει στη Δύση και την Ευρώπη, γλιστρά ολοένα προς τη Μέση Ανατολή.

Μια μεγάλη πλειοψηφία Ερντογάν στις σημερινές εκλογές θα σημάνει τη δυνατότητα του να αλλάξει το σύνταγμα προς το συμφέρον του, δημιουργώντας ακόμη περισσότερο την εντύπωση ενός ολοκληρωτικού ηγέτη. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν αρκετές φιλελεύθερες δυνάμεις για να τον εμποδίσουν.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v