Μεγάλη φυγή των επενδυτών από τα ευρωομόλογα

Η δήλωση του Μάριο Ντράγκι ότι οι αγορές χρέους πρέπει να συνηθίσουν στη μεγάλη μεταβλητότητα πυροδότησε ένα μαζικό «sell off» στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης. Σε υψηλό έτους η απόδοση του bund. Η αντίδραση των μετοχών.

  • των Michael Hunter και Thomas Hale
Μεγάλη φυγή των επενδυτών από τα ευρωομόλογα

Το κόστος δανεισμού των κρατών της ευρωζώνης εκτινάχτηκε την Τετάρτη στο υψηλότερο επίπεδο του 2015, με το «sell off» να επιταχύνεται μετά τη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πως η αγορά ομολόγων πρέπει να συνηθίσει τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, η οποία κινείται αντίστροφα της τιμής, έφτασε στο 0,89%, στο ανώτερο σημείο από τον Οκτώβριου του περασμένου έτους, και διέγραψε το προηγούμενο υψηλό που είχε καταγράψει στα τέλη Απριλίου, τότε που οι αγορές βούτηξαν για πρώτη φορά μετά την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Τις δύο τελευταίες ημέρες η απόδοση του γερμανικού τίτλου έχει αυξηθεί 32 μονάδες βάσης, άλμα που σύμφωνα με τη Citi δεν έχει σημειωθεί από το 1998.

Στη σημερινή εποχή των έκτακτων μέτρων νομισματικής πολιτικής, οι επενδυτές είχαν επωφεληθεί ως τώρα από τη χαμηλή μεταβλητότητα στις αγορές και έριξαν χρήματα στα ομόλογα και τις μετοχές, βέβαιοι πως έχουν τη στήριξη των φορέων άσκησης πολιτικής.

Όμως έχουν αλλάξει στάση και εγκαταλείπουν τα κρατικά ομόλογα, καθώς τα στοιχεία για την ευρωζώνη έχουν εκπλήξει προς το καλύτερο τις τελευταίες εβδομάδες. Η αποστροφή για την κατοχή κρατικού χρέους ως επενδυτικού καταφυγίου έχει καλλιεργηθεί και από την προσμονή ότι επίκειται συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Υπό το κλίμα αυτό, ο Μ. Ντράγκι είπε στη συνέντευξη τύπου στη Φρανκφούρτη ότι η αγορά ομολόγων πρέπει να συνηθίσει «τις περιόδους υψηλής μεταβλητότητας».

«Αν ο Ντράγκι λέει πως η μεταβλητότητα θα αυξηθεί, η μεταβλητότητα θα αυξηθεί» δήλωσε ο Γιόραμ Λούστιγκ, fund managers στην AXA Investment Managers.

Η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ πυροδότησε ένα νέο «sell off» στα ομόλογα και μια απότομη άνοδο του ενιαίου νομίσματος.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές διατήρησαν τα κέρδη τους, καθώς ο τόνος του Μ. Ντράγκι έδειχνε εμπιστοσύνη στον στόχο της ΕΚΤ να οδηγήσει πιο ψηλά τον πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα αύξησε τις προοπτικές για τον πληθωρισμό του 2015 στο 0,3% και διατήρησε την εκτίμηση για ανάπτυξη στο 1,5%.

O Τζάστιν Νάιτ, στρατηγικός αναλυτής της UBS στο σταθερό εισόδημα, σχολίασε: «Το γεγονός πως δεν ήταν μόνο χαλαρός για τις υψηλότερες αποδόσεις αλλά κι ότι τόνισε πως θα πρέπει να συνηθίσουμε τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα σημαίνει πως ήταν σούπερ χαλαρός, και αυτό επηρέασε τις αγορές».

Η ανοδική αναθεώρηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό -που είναι κακή είδηση για τους επενδυτές ομολόγων- επιβεβαίωσε τα καλύτερα οικονομικά στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί νωρίτερα την Τετάρτη, με τα νούμερα για τον τομέα υπηρεσιών της Γαλλίας να είναι καλύτερα των προβλέψεων, όπως και του δείκτη PMI για την ευρύτερη ευρωζώνη.

Η βουτιά των ομολόγων έχει πλήξει τα κέρδη των επενδυτών σταθερού εισοδήματος. Αυτήν την εβδομάδα, διαγράφηκαν τα φετινά κέρδη των επενδυτών από το κρατικό και το εταιρικό κέρδος.

Ο δείκτης Eurozone Sovereign Bond 7-10 years Index της S&P, ο οποίος καταγράφει τα ομόλογα στη βάση της συνολικής απόδοσής τους βρίσκεται πλέον σε αρνητικό έδαφος για το 2015 μετά από πτώση 0,9%, που ακολούθησε απώλειες 1,4% στην αρχή της εβδομάδας.

Σε αρνητικό επίπεδο έχουν γυρίσει και τα κέρδη από τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας. Οι συνολικές αποδόσεις στον δείκτη iBoxx corporate index της Μarkit είναι κάτω 0,4% για το έτος, έχοντας αποφέρει σταθερές αποδόσεις τους πρώτους τρεις μήνες του 2015.

«Τα spreads σε σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς είναι τόσο σφιχτά τώρα που οποιαδήποτε αναταραχή στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων διογκώνεται και αντανακλάται και στα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας» είπε ο Σάιμον Κόλβιν, αναλυτής της Markit.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το χρέος υψηλών αποδόσεων, το οποίο συναλλάσσεται με πολύ μεγαλύτερα spreads σε σχέση με τα ομόλογα αναφοράς, συνεχίζει να καταγράφει καλές επιδόσεις.

Η κίνηση είχε επιπτώσεις σε όλες τις αγορές, με τις αποδόσεις των 10ετών αμερικάνικων ομολόγων να φτάνουν στο ανώτερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο, στο 2,34%.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v